latinica  ћирилица
16/10/2014 |  08:42 | Autor: Agencije

Dačić: "Velika Albanija model, nisam znao"

Nije mi poznato da je velika Albanije model budućnosti regiona, kaže Ivica Dačić povodom izjave albanskog premijera da je Albanija model nadahnuća za budućnost.
Ivica Dačić - Foto: TANЈUG
Ivica DačićFoto: TANЈUG

Dačić je izjavio da Srbija zaslužuje kritike zbog grešaka u organizaciji fudbalske utakmice Srbija - Albanija, ali da Albanija zaslužuje najoštriju osudu zbog javnog i otvorenog isticanja projekta "Velike Albanije". Reagujući na izjavu albanskog premijera Edija Rame da je "Albanija model nadahnuća za budućnost", Dačić je rekao agenciji da mu nije poznato da je projekat "Velike Albanije" model budućnosti regiona.

"To je možda pusta želja velikoalbanskih političara, ali je to za EU, SAD i sve zemlje regiona model prošlosti i opasnost za destabilizaciju i nove sukobe na Balkanu. Ako je Velika Albanija model budućnosti za albansku vladu, onda teško zemlji kojoj je takva prošlost glavni cilj u budućnosti", rekao je Dačić.

Kako je naveo, teško i EU ako je zemlja s takvim opasnim namjerama, koja prijeti čitavom regionu, kandidat za članstvo.

"Srbija zaslužuje kritike zbog grešaka u organizaciji utakmice, ali Albanija zaslužuje najoštriju osudu zbog neviđene provokacije nasred zemlje Srbije i pred očima televizijskog auditorijuma čitavog svijeta, javnog i otvorenog isticanja projekta Velike Albanije, čime prijeti i Srbiji, i Crnoj Gori, i Makedoniji, i Grčkoj, ali i cijeloj  Evropi i svijetu", rekao je Dačić.

On je kazao da Evropa i svijet ne smiju da ostanu nijemi nad tako otvorenom prijetnjom za stabilnost regiona, jer "ćutanje može biti shvaćeno kao podržavanje".