latinica  ћирилица
16/10/2014 |  10:08 | Autor: klix.ba

Bosankama prijeti kazna od pet godina zatvora zbog ISIL-a

Dvjema djevojkama koje su rođene u Austriji, a porijeklom su iz Bosne i Hercegovine, Sabini Selimović (15) i Samri Kešinović (16) prijeti kazna od pet godina zatvora zbog pridruživanja Islamskoj državi, pišu austrijski mediji.

Podsjećamo, one su pobjegle u aprilu iz svojih domova u Beču, a svojim su roditeljima rekle da žele da se bore za islam.

Od ranije je poznato da se Samra i Sabina nalaze u oblasti zahvaćenom ratom gdje su vidjele javna strijeljanja, obezglavljivanja i vazdušne napade. Obje djevojke su u kontaktu s njihovim porodicama. Samra se želi vrati kući, a Sabina želi da ostane.

U slučaju povratka u Austriju, djevojke bi mogle da se suoče s kaznom zatvora od pet godina zbog podržavanja terorističke organizacije.

"Ne možete samo pretpostaviti da je njihov odlazak u Siriju značio i učešće u borbenim dejstvima", rekao je advokat Andreas Venier, te dodao da će tužilaštvo morati dokazati krivicu.

Јavnost u Austriji je podijeljena kako bi trebalo postupati prema djevojčicama nakon što se vrate.

Prema navodima Interpola, djevojke se vode kao nestale i postoji mogućnost da ih pripadnici ISIL-a drže u Siriji protiv njihove volje.

Nedavno je austrijska vlada zauzela jasan stav da će svako učešće aktivnostima terorističke organizacije ISIL biti kažnjeno ukoliko se borci ISIL-a ili oni koji ih podržavaju vrate u zemlju.