latinica  ћирилица
16/10/2014 |  12:24 | Autor: RTRS

Vladimir Putin u Beogradu (FOTO)

Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin stigao je u Beograd, a na aerodromu "Nikola Tesla" dočekao ga je predsjednik Srbije Tomislav Nikolić. Dvojica predsjednika položila su vijence na Spomenik oslobodiocima Beograda.

13:59  Predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu dobrodošlicu je poželio i premijer Srbije Aleksandar Vučić:
"Srbija nikada neće zaboraviti učešće sovjetskih trupa i velike žrtve koje su podnijele". 

13:51 Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić odlikovao je Vladimira Putina Ordenom Srbije na velikoj ogrlici,  najvišim odlikovanjem koje mu je dodijelio za izuzetne zasluge za doprinos razvoju dobrih odnosa Rusije i Srbije.

13:25 Ruski predsjednik Vladimir Putin i srpski predsjednik Tomislav Nikolić stigli su u Palatu Srbija, gdje im je organizovan svečani doček. Nakon intoniranja himne, Putinu je predstavljena srpska delegacija u kojoj su premijer Aleksandar Vučić, predsjednica Skupštine Srbije Maja Gojković, šef diplomatije Ivica Dačić i drugi članovi Vlade..

Na početku sastanka u Palati Srbije, Nikolić je Putinu poželio dobrodošlicu i istakao da se odnosi dvije zemlje razvijaju sve uspješnije.

"U današnje vreme u svetu je postalo moderno da se prijateljstvo meri trgovinskom razmenom, a mi drugačije gledamo na prijateljstvo i Srbija danas nema neprijatelje, ali imamo manjih i većih prijatelja. Na Rusku Federaciju gledamo kao na velikog prijatelja", rekao je Nikolić.

Zahvalio je Putinu na nepriznavanju Kosova, a Putin je istakao da je u pitanju principijelna pozicija Moskve. Ruski predsjednik je zahvalio na svečanom dočeku.

 

12:47 Na Novom groblju predsjednici su položili cvijeće na Spomenik oslobodiocima Beograda, potom i na spomenik Crvenoarmejcu. Minutom ćutanja odata je pošta stradalim borcima, oslobodiocima Beograda. Tokom polaganja vijenaca intonirane su himne Ruske federacije i Srbije.

 

------------------------------------------------------------------

"Iljušin 96" kojim je u Beograd stigao Vladimir Putin, predsjednik Ruske Federacije, sletio je nešto iza 12 časova na aerodrom "Nikola Tesla". Do slijetanja na pistu su ga pratili "MIG-ovi 29" Vojske Srbije.

Sa ruskim predsjednikom u Beograd je stigla delegacija koju čini 150 ljudi. Putina je dočekao predsjednik Srbije Tomislav Nikolić.

U ruskoj delegaciji su i ministar energetike Aleksandar Novak, predsjednik Izvršnog odbora "Gasproma" Aleksej Miler i ministar za vanredne situacije Vladimir Pučkov.

Članovi delegacije su i komandant ruskog vazduhoplovstva Viktor Bondarjov, šef Službe bezbjednosti Sergej Beseda, predsjednik Izvršnog odbora Ruske željeznice Vladimir Јakunjin.

Pored Nikolića, Putina su na strani Srbije dočekali i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ambasador Srbije u Rusiji Slavenko Terzić i šef protokola predsjednika Srbije Јasmina Mitrović Marić. 

Sa Aerodroma "Nikola Tesla" dva predsjednika uputila su se na Novo groblje, gdje će položiti cvijeće na spomen obilježja na Spomenik oslobodiocima Beograda i herojima Prvog svjetskog rata.

Po gradu će se kretati specijalno napravljenim blindiranim vozilom ruskog predsjednika.

Uoči dolaska ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je za "Politiku" da su rusko-srpski odnosi u usponu i da je siguran da će njegova posjeta Beogradu dati novi ozbiljan podsticaj tradicionalno prijateljskim rusko-srpskim odnosima, koji će iz godine u godinu jačati.

Tomislav Nikolić dočekuje Putina

Vladimir Putin u Beogradu

Putin u Beogradu

Putin u Beogradu

Vladimir Putin i Tomislav Nikolić

Putin u Beogradu

Putin u Beogradu

Doček Putina u Beogradu

Vladimir Putin u Beogradu

Dolazak Putina u Beograd, svečani doček
Foto: TANЈUG

Dolazak Putina u Beograd, svečani doček
Foto: TANЈUG

Tomislav Nikolić dodjeljuje odlikovanje Vladimiru Putinu
Foto: TANЈUG

Vladimir Putin u Beogradu
Foto: TANЈUG

Vladimir Putin i Aleksandar Vučić
Foto: RTS