latinica  ћирилица
16/10/2014 |  16:48 | Autor: B92

Nikolaj Davidenko najavio povlačenje

Ruski teniser Nikolaj Davidenko objavio je da se povlači iz tenisa sa 33 godine.

Rus, koji je zbog svog stila igre dobio nadimak "Mašina", zbog niza povreda posljednjih godina nije imao mnogo uspjeha, ali je nekada bio treći teniser planete.

U karijeri je ukupno osvojio 21 titulu, od toga dve iz Masters serije (Majami 2008. i Šangaj 2009), kao i završni Masters 2009. godine.

Јedan je od retkih tenisera koji ima pozitivan skor sa Rafaelom Nadalom (6-5), a upravo je njega savladao u finalima oba Masters turnira koja je osvojio.

Na Gren slem turnirima je često zadavao muke najboljima, ali nedostajalo mu je hrabrosti u prelomnim trenucima takvih mečeva, pa nikada nije igrao ni u finalu.

Na Rolan Garosu i US openu je po dva puta zaustavljan u polufinalu, u Melburnu je četiri puta igrao četvrtfinale, a na Vimbldonu je samo jednom dogurao do četvrtog kola.

"U posljednjih nekoliko godina imao sam mnogo problema sa povredama i riješio sam da se povučem. Ne žalim što nisam osvojio Gren slem titulu. Sada se okrećem novoj fazi u životu, koja uključuje biznis u Rusiji i Kini", rekao je Davidenko.
Od turnira je Rus u karijeri zaradio skoko 17 miliona dolara, a biće zapamćen po intenzivnom stilu igre, nevjerovatnom hvatanju loptice u penjanju.