latinica  ћирилица
16/10/2014 |  17:12 | Autor: sportske.net

Debi Mesija u Barsi: Dan koji je promijenio fudbal

Fudbaler Barselone Lionel Mesi slavi jubilej, prije tačno deset godina na "Monžuiku" je debitovao za Barselonu.

Argentinac je tog 16. oktobra 2004. godine dobio svoju prvu šansu, kao 17- godišnjak. Rajkard ga je uveo u igru u drugom poluvremenu umjesto Deka koji je zanimljivo i riješio katalonski derbi.

Leo je na terenu proveo desetak minuta, nosio je tada broj 30, nije bilo dovoljno vremena da pokaže šta umije, sam debi je prošao nezapažen. Doduše to nije bilo prvi put da oblači dres seniorskog tima, ali jeste u takmičarskom meču. Par mjeseci preij toga je igrao za Barsu u prijateljskoj utakmici protiv Porta.

Danas novinari koji su bili na toj utakmici uz šalu kažu da su navijači Espanjola bolje poznavali Mesija nego Barsini, jer je Leo u juniorima terorisao gradskog rivala u svakom meču.

Mesi čuva uspomenu na tih deset minuta.

"Bio je to početak, ali za mene i ostvarenje sna, da igram za Barsu u jednoj takmičarskoj utakmici", kaže Argentinac.

Rajkard koji mu je pružio šansu se povukao iz trenerskog posla poslije razočaravajućih avantura nakon Barse, a ne igra više ni Deko koji je karijeru završio optužbama za doping, u Fluminenzeu.

Ko je mogao da pretpostavi da će današnji dan prije dekadu biti označen kao istorijski?

Podsjetimo, Leo Mesi je već osvojio četiri "Zlatne lopte", tri Lige šampiona, šest španskih titula između ostalog, mnogi kažu da mu nedostaje još samo Mondijal da bi bio proglašen za najboljeg svih vremena.

Inače, Mesi nije ni najmlađi debitant u Barsi, Paulino Alkantara je debitovao sa nepunih 16 godina, a i Nano, koji je kasnije igrao za Atletiko, Hetafe, Osasunu je bio mesec dana mlađi od Lea kada je zaigrao za prvi tim.

Mesi ima dres sa debija, tu "trideseticu", sačuvao je za mamu koja i danas brine o toj svetinji.