latinica  ћирилица
16/10/2014 |  19:27 | Autor: SRNA

Demarš Beogradu iz Tirane

Albansko Ministarstvo spoljnih poslova uručilo je oštar pisani protest ambasadoru Srbije u Tiranu Miroljubu Zariću zbog incidenta na fudbalskoj utakmici Srbije i Albanije.Zarić je rekao da mu je danas popodne uručena oštra protestna nota, nakon što je juče albanskom ambasadoru u Beogradu Iljiru Bočki uručen demarš zbog incidenta na ovoj utakmici.
Tirana - Foto: FONET
TiranaFoto: FONET

Zarić je Tanjugu potvrdio da je oko 100 mladih Albanaca, koji sebe nazivaju "nove patriote", danas u 11.15 časova demonstriralo ispred zgrade Ambasade Srbije u Tirani, a demonstracije su protekle mirno i bez incidenata.

On je rekao da je većina okupljenih nosila crveno-crne majice i parole na albanskom i engleskom jeziku, među kojima "Crni orao leti na nebu", "Svi Albanci smo za crveno-crni nacionalni tim" i "Ponosim se što sam Albanac".

"Tokom tih demonstracija policijske snage su obezbeđivale zgradu Ambasade i nisu dozvoljavale prilazak pred zgradu, već su demonstranti zadržani na udaljenosti oko 50 metara", rekao je Zarić i potvrdio da su demonstracije trajale oko 20 minuta, nakon čega su se okupljeni razišli bez intervencije policije.

Zarić je istakao da tokom protesta nije bila ugrožena bezbjednost Ambasade i dodao da već treći dan policija vrlo profesionalno štiti Ambasadu.

Utakmica fudbalskih reprezentacija Srbije i Albanije u Beogradu, u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2016. godine, prekinuta je tokom meča prije dva dana, nakon što se iznad stadiona pojavio dron sa zastavom "velike Albanije".

Srpski zvaničnici su ovaj incident sa dronom ocijenili kao smišljenu političku provokaciju