latinica  ћирилица
17/10/2014 |  16:02 | Autor: Glas Srpske

Krov nad glavom za 170 porodica

Razvojna banka Savjeta Evrope uplatila je 2,7 miliona evra na račun BiH za realizaciju prvog potprojekta Regionalnog stambenog programa zbrinjavanja izbjeglih i raseljenih lica kojim će stambeno biti zbrinuto 170 porodica u BiH od kojih 85 u Srpskoj.
 - Foto: SRNA
Foto: SRNA

Potvrdio je to pomoćnik ministra za izbjeglice i raseljena lica RS Drago Vuleta. Prvim talasom potprojekta trebalo bi da bude riješeno stambeno pitanje 50 porodica srpske nacionalnosti, koje se iz Srbije vraćaju u BiH, od kojih 40 u FBiH i deset u Srpsku. Vuleta je rekao da je predviđeno i rješenje stambenog pitanja za 50 porodica hrvatske nacionalnosti, koje se iz Hrvatske vraćaju u BiH, od kojih 30 na područje Srpske i 20 na područje FBiH, te 50 bošnjačkih porodica, odnosno po 25 u RS i FBiH.

Novac je uplaćen na račun Centralne banke BiH, a 20. oktobra biće objavljen javni poziv za nabavku građevinskog materijala za 20 porodica izbjeglih iz Hrvatske, koje su započele izgradnju kuća u sadašnjem mjestu prebivališta u Srpskoj.

- Ovo je jedini dio potprojekta koji se odnosi na nabavku građevinskog materijala. Sve dalje biće rađeno po sistemu ključ u ruke - rekao je Vuleta.

Naglasio je da je sve pripremljeno za realizaciju drugog potprojekta Regionalnog stambenog programa, koji obuhvata rješavanje stambenog pitanja za 780 porodica, dok treći potprojekat podrazumijeva izgradnju 250 stanova u Srpskoj, a njime će biti stambeno riješeno po 300 porodica srpske, bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u cijeloj BiH.

Trećim potprojektom u potpunosti je, kako je rekao, obuhvaćena reintegracija izbjeglica iz Hrvatske i raseljenih lica u sadašnje mjesto boravka u RS.

- Polovinom novembra očekujemo potvrdu Upravnog odbora Razvojne banke Savjeta Evrope, odnosno donatora da nam odobre projekte gdje smo kandidovali stambenu izgradnju u Banjaluci, Prijedoru, Gradišci, Derventi, Brodu, Bijeljini, Vlasenici, Bileći i Foči - naveo je Vuleta.

Zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice Miladin Dragičević rekao je da su poznati korisnici kojima će kuće biti obnovljene ili izgrađene u okviru prvog talasa, ali da je teško predvidjeti za koliko će one biti useljive.

- Sve zavisi od oštećenja, odnosno vremena koliko će biti potrebno za rekonstrukciju, ali u svakom slučaju očekujemo da će cijeli posao ići dobrom dinamikom - rekao je Dragičević.

Regionalni program stambenog zbrinjavanja zajednički je program čiji je cilj da obezbijedi trajna stambena rješenja za oko 27.000 najugroženijih izbjegličkih porodica ili 74.000 lica u regionu. Planirano je da projekat traje pet godina, a u BiH bi trebalo da bude obezbijeđeno 5.400 trajnih stambenih rješenja za izbjeglice i raseljena lica, od čega 4.200 u RS.

Konferencija

Na donatorskoj konferenciji u Sarajevu, koja je održana u aprilu 2012. godine, prikupljeno oko 300 miliona evra, što je oko 60 odsto sredstava potrebnih za stambeno zbrinjavanje najugroženijih izbjeglica u sve četiri zemlje. Iz donatorskog fonda Srbija bi trebalo da dobije najviše - 335,2 miliona, Hrvatska 119,7, BiH 101 milion i Crna Gora 27,7 miliona evra.