latinica  ћирилица
17/10/2014 |  19:50 | Autor: RTRS

Banjaluka: Akademija posvećena Branku Ćopiću

Povodom stogodišnjice rođenja velikog pisca, romansijera i pripovjedača Branka Ćopića u Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci održana je Akademija i Književno veče posvećeno ovom velikanu pisane riječi.

Djelima Branka Ćopića ni vrijeme, a ni ljudi ne mogu ništa, rekao je pedsjednik Fondacije ''Branko Ćopić'' Svetozar Ličina. Ćopić je i dalje jedan od najčitanijih, najpopularnijih i najprevođenijih pisaca ovih prostora.

"Djela Branka Ćipića zaslužuju da budu još temeljitije izučena, a posebno njegovo bogato stvaralaštvo za djecu", rekao je književnik Ranko Pavlović.

"Uzmimo njegove pjesme i romane, a zanemarimo vrijeme u kojem se odvija radnja, nego gledajmo kako su profilisani junaci tih romana, kako je vođena radnja, koliko u njoj ima dinamike i zaključićemo da ta djela nikada neće izgubiti na aktuelnosti", naglasio je Pavlović.

On je naveo da je Ćopić u svojoj poeziji i prozi za djecu savremen i svevremen i da njegova pisana riječ ne gubi na aktuelnosti, već dobija.

Predsjednik Fondacije "Branko Ćopić" Svetozar Ličina rekao je na akademiji da Ćopiću i njegovom djelu ništa ne može da umanji vrijednost, ni vrijeme, niti ljudi.

"Oni koji znaju šta je prava i zdrava priča koja nosi poruku i nadu, ti čitaju Ćopića", istakao je Ličina.

Ćopićeva brojna djela su prevedena i objavljena na više od 30 jezika širom svijeta.

Rođen je u Hašanima kod Bosanske Krupe 1. januara 1915. godine, a život je okončao 26. marta 1984. godine, skočivši s mosta u Beogradu. Neka od njegovih poznatijih dijela su: "Јeževa kuća", "Ne tuguj bronzana stražo", "Priče zanesenog dječaka'', "Bašta sljezove boje", te "Orlovi rano lete".

Dobitnik je brojnih priznanja i nagrada, kao i NIN-ove nagrade za roman "Ne tuguj bronzana stražo", napisan 1958. godine.