latinica  ћирилица
17/10/2014 |  20:16 | Autor: Agencije

CERN: Šta donosi nova čestica?

Nova, egzotična, čestica otkrivena je među hrpom podataka koje je sakupio najveći sudarač atoma, tvrde fizičari.

Nova čestica, nazvana Ds3, je mezon – vrsta nestabilne čestice koju sačinjavaju jedan kvark i jedan antikvark, piše "Mashable".

Kvarkovi su subatomske čestice koje predstavljaju osnovne “građevinske blokove“ materije koja čini protone i neutrone. Njih spojenim drži jaka interakcija, ili sila, koja predstavlja jednu od četiri osnovne sile u prirodi. Stabilna forma materije ne bi postojala bez jake interakcije koja je drži spojenom.

Kako bi otkrili novu česticu, Tim Geršon, profesor fizike sa Vorvik univerziteta u Ujedinjenom Kraljevstvu, i njegov tim koristili su tehniku poznatu kao Dalicov dijagram. Јedinstvena tehnika uključivala je čekanje raspada čestice na njene osnovne elemente – kvarkove – i praćenje njihovog kretanja unutar Velikog hadronskog sudarača (LHC), najvećeg sudarača atoma na svijetu.

Ovo je prvi put da je tehnika primjenjena na podacima do kojih je LHC došao. “Pokazali smo da možemo da koristimo postojeće podatke kako bi otkrili nove čestice. Nadamo se da bi ovo moglo da otvori vrata potpuno novoj eri studija ove vrste“, izjavio je Geršon.

Nova čestica bi takođe mogla da otkrije nešto o velikoj razlici između količine materije i antimaterije u univerzumu. Antimaterija je suprotno naelektrisana u poređenju sa regularnom materijom, a nakon Velikog praska, materija i antimaterija su eksplodirale u svemir u jednakim količinama, smatraju fizičari.

Međutim, antimaterija je rijetka, a fizičari nisu sigurni kako je došlo do toga da materija dominira kosmosom. Pojedini misle da odgovor leži u česticama koje je tek potrebno otkriti. Ove čestice, predviđaju oni, se ne uklapaju u Standardni model fizike – zakone koji vladaju univerzumomi koje su fizičari do sada uspjeli da razumiju.

“Novi mezoni nas ne uče ničemu novom u vezi sa Standradnim modelom, međutim, ova tehnika bi mogla da bude korišćena u traženju novih čestica i izvora asimetrije koji nisu uključeni u Standardni model – asimetriju između količine materije i antimaterije“, tvrdi Geršon.