latinica  ћирилица
18/10/2014 |  13:59 | Autor: Blic

"Amerikanci bi dali sve da mogu da žive kao Srbi"

Narod u Srbiji živi opuštenije nego u Americi, tvrdi predstavnik nevladine organizacije World Net, Amerikanac DŽejms Skivali, koji sa porodicom odnedavno živi u Kragujevcu i posebno uživa u domaćoj hrani.

- U Americi bi dali i platu i sve što imaju da mogu satima da sjede i da ispijaju kafu ili čaj kao u Srbiji - uvjerava  DŽejms u razgovoru za Tanjug. Kaže da je Srbija lijepa zemlja, iako nema standard kao na zapadu, da je narod gostoprimljiv, kao i da mu je želja da u što duže ostane sa suprugom i dvogodišnjom ćerkom u Kragujevcu.

On je angažovan u ovoj misiji na dvije godine, a želio bi da taj period bude produžen.

Naglašavajući da je obišao mnoge zemlje Evrope, i da je u Srbiju prvi put došao poslom prije deset godina, Skivali (32) podsjeća da je kratko radio u Beogradu, i da je tada shvatio da je Srbija, kako kaže, prelijepa zemlja.

- Osjećao sam tada da treba da se vratim, da malo više budem u Srbiji - priča Skivali na srpskom jeziku i kroz osmijeh dodaje da ga je prvi put učio u jednom vrtiću.

- To je bilo malo smiješno - priseća se Skivali i ističe da je mnogo bolje srpski jezik naučio na ulici u druženju sa prijateljima iz Srbije.

Osim jezika, prijatelji i komšije, naveo je, naučili su njega i suprugu da pripremaju ajvar, ali i druga jela. To je, dodaje, bila i njihova želja jer i supruga i on žele dobro da se hrane.

- Moja žena je naučila da sprema i gibanicu - kaže Skivali i dodaje da su punjene paprike njegovo omiljeno jelo, a da su isto tako dobre i sarme.

Ističe da ima dobre odnose sa komšijama, od kojih, kako je rekao, može u bilo koje doba dana da zatraži ako mu nešto zatreba.

- Eto, jutros sam u pola sedam od komšija pozajmio struju, trofaznu, jer je mi nemamo, a trebala mi je kako bih sjekao drva. Dali su mi i nije bilo nikakvih problema što sam im tako rano tražio pomoć. To je veoma lijepo - priča DŽejms.

Navikao na rad u Americi, DŽejms poslije radnog dana uči dvadesetak mališana osnovama bejzbola, sporta koji najviše voli.

- Ima ovdje mnogo djece koja su talentovana za bilo koji sport, pogotovu za timski sport - kaže DŽejms.

Isiče da voli i košarku i hvali reprezentaciju Srbije koja je na SP osvojila srebrnu medalju.

- Baš su dobro igrali na utakmici sa SAD - ocjenjuje Skivali i dodaje da je drugo mjesto u svijetu veliki uspjeh za malu zemlju, kakva je Srbija.