latinica  ћирилица
18/10/2014 |  14:38 | Autor: SRNA

Zakon o specijalnom statusu Donbasa

Ukrajinski Zakon o specijalnom statusu Donbasa /regioni Donjeck i Lugansk/ stupio je danas na snagu, pošto je objavljen u zvaničnom službenom glasniku parlamenta "Glas Ukrajine".

Na internet stranici ukrajinskog predsjednika Petro Porošenka 16. oktobra saopšteno je da je potpisao Zakon o specijalnom statusu Donbasa.

Prema mišljenju premijera Donjecke Narodne Republike Aleksandra Zaharčenka ovaj zakon znači priznanje njihove i nezavisnosti Luganske Narodne Republike.

- Šta znači specijalni status? To je priznanje činjenice da ukrajinski zakoni ovdje ne vrijede. To je, de fakto, priznanje nezavisnosti - ocijenio je Zaharčenko.

Ukrajinski parlament odobrio je 16. septembra Zakon o samoupravi u dijelovima regiona Donjeck i Ligansk, kojim je predviđeno da se izbori na lokalnom nivou održe 7. decembra i garantuje pravo ljudima da koriste ruski ili bilo koji drugi jezik.

Lideri DNR i LNR ističu da žele punu nezavisnost od Ukrajine, te su za 2. novembar raspisali izbore za regionalne i lidere zakonodavnih tijela.