latinica  ћирилица
18/10/2014 |  17:35 | Autor: TANЈUG

Nigerija: Oslobađanje otetih djevojčica najkasnije do utorka

Nigerija ima za cilj da do utorka obezbijedi oslobađanje 200 djevojčica koje su oteli ekstremisti Boko Harama, izjavio je izvor iz nigerijskog predsjedništva, koji nije želio da komentariše gdje će se primopredaja izvršiti.

"Mogu da potvrdim da savezna vlada ozbiljno radi na ispunjavanju svog dijela sporazuma tako da oslobađanje talaca može da bude sprovedeno ili u ponedjeljak ili najkasnije u utorak naredne sedmice", rekao je isti izvor u telefonskoj izjavi za agenciju Rojters.

Načelnik nigerijske vojske, vazduhoplovni maršal Aleks Bade, objavio je u petak da su vlasti postigle dogovor sa Boko Haramom o prekidu vatre koji bi omogućio oslobađanje djevojčica koje su otete dok su polagale ispite u srednjoj školi u mjestu Čibok na sjeveroistoku zemlje u aprilu.

Zvaničnici u nigerijskom predsjedništvu i vojsci, kao ni grupa Boko Haram, koja se oglašava video snimcima Abubakara Šekaua, čovjeka koji tvrdi da je njen vođa, nisu još komentarisali ovu objavu.
Neki Nigerijci najvjerovatnije će dočekati tvrdnje o prekidu vatre sa skepsom poslije pet godina nasilja, ocijenila je britanska agencija.

Nigerijska vojska je dva puta tvrdila da je spasila neke ili sve devojčice, da bi nekoliko sati kasnije povlačila te izjave.
Nekoliko rundi pregovora sa Boko Haramom su pokušani proteklih godina ali se nikad nije došlo do mirovnog sporazuma, dijelom zato što ova grupa ima nekoliko različitih frakcija.

Grupa Boko Haram, čije ime u grubom prevodu glasi "zapadno obrazovanje je grešno", odgovorna je za smrt hiljada ljudi u svom nastojanju da stvori islamsku državu u vjerski mješovitoj Nigeriji.