latinica  ћирилица
18/10/2014 |  19:10 | Autor: RTRS

Vučić i Merkel: Podrška reformama, stabilnost regiona

Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić obavijestio je danas njemačku kancelarku Angelu Merkel da će Srbija, bez obzira na incidente na utakmici Srbija - Albanija, učiniti sve da očuva stabilnost u regionu, a njemačka kancelarka je potvrdila podršku Berlina Beogradu.

Vučić i Merkel razgovarali su telefonom, a njemačka kancelarka je, u dugom i prijateljskom razgovoru, izrazila podršku evropskom putu i reformama koje Srbija na tom putu mora da sprovede.

Kako je saopšteno, tema razgovora bila je i regionalna stabilnost, a predsjednik Vlade Srbije je rekao da će Srbija, bez obzira na incidente koji su se dogodili na fudbalskoj utakmici između reprezentacije Srbije i Albanije, učiniti sve da očuva političku i ekonomsku stabilnost, kako u Srbiji tako i u cijelom regionu,

Vučić i Merkelova saglasili su se i da je stvaranje dobrog poslovnog ambijenta u Srbiji važan uslov za unapređenje bilateralne ekonomske saradnje, navodi se u saopštenju.

Incident na fudbalskoj utakmici Srbija-Albanija bio je jedna od centralnih tema telefonskog razgovora premijera Srbije Aleksandra Vučića i potpredsjednika SAD DŽozefa Bajdena.
Kako je objavio "Informer", njihov razgovor u srijedu trajao je više od pola sata i bio je veoma otvoren.

"Odmah su razmijenili mišljenja i utiske poslije incidenta na stadionu Partizana. Vučić je ponovio svoj stav da je sve izrežirano kako bi se zgazio ponos Srbije, uprkos njegovim upozorenjima EU zvaničnicima", piše "Informer".

List je dodaje da je Vučić, završivši izlaganje, američkom kolegi otvoreno rekao: "Gospodine Bajden, sada možete da birate između "velike Albanije" i normalne Srbije". "Bajden mu je na to odmah odgovorio: SAD svakako ne podržavaju "veliku Albaniju". Srbija ima našu punu podršku", prenio je sagovornik "Informera".

Vladina Kancelarija za saradnju sa medijima saopštila je u srijedu da je Vučić razgovarao sa Bajdenom, koji je ponovio da SAD daju punu podršku evropskom putu Srbije, kao i da su dvojica sagovornika postigla saglasnost o značajnom unapređenju bilateralnih odnosa.
Evropska unija izrazila je razočaranje zbog prekida fudbalske utakmice između Srbije i Albanije poslije provokacije, ali je pohvalila profesionalizam srpskih vlasti u datoj situaciji, izjavila je u sredu Maja Kocijančič, portparolka visoke predstavnice.
Ona je na redovnom brifingu za novinare u Evropskoj komisiji demantovala da je EU na bilo koji način umiješana u incidente na utakmici Srbija i dodala da u EU smatraju da politikom ne smiju upravljati provokacije na stadionu.

"Naglašavamo važnost regionalne saradnje i pozdravljamo planiranu posjetu premijera (Edija) Rame Srbiji", rekla je ona.
Kocijančič je u četvrtak u Briselu ponovo istakla da bi poseta albanskog premijera Edija Rame Srbiji bila dobrodošla uprkos incidentima na fudbalskoj utakmici u Beogradu.

"Smatramo da bi Ramina posjeta Srbiji bila dobrodošla u smislu nastavka procesa pomirenja i unapređenja saradnje u regionu", rekla je Kocijančič novinarima.
Ona nije htela da komentariše navode medija da se iz Brisela vrši pritisak na Beograd i Tiranu da se posjeta, i pored teških riječi razmijenjenih nakon incidenta, ipak održi.

"Naš stav je jasan: do posjete treba da dođe jer je to u intersu svih i u skladu sa obavezama koje su Srbija i Albanija preuzele kao zemlje kandidati", rekla je Kocijančič izvještaču Tanjuga.
Na uporne zahtjeve novinara sa Kosova i iz Albanije da Evropska komisija osudi šovinističko skandiranje srpskih navijača sa tribina i navodno maltretiranje albanske delegacije, ona je rekla da ostaje pri izjavi da politici nema mjesta na sportskim tribinma i da su se srpske vlasti tokom utakmice profesionalno ponašale.