latinica  ћирилица
18/10/2014 |  21:09 | Autor: RTRS

Referendum protiv Škeljića - kraj političke blokade u Kneževu?

Loši rezultati NDP-a u Kneževu mogli bi da koštaju funkcije načelnika opštine Boru Škeljića, ali i prekinuti političku blokadu koja traje 18 mjeseci. SNSD i SDS, koji imaju skupštinsku većinu, raspisali su referendum za opoziv Škeljića, jer odbija da provodi njihove zaključke i dostavlja izvještaje o izvršenju budžeta. Vrhunac je kažu bio kada je nedavno angažovao obezbjeđenje kako bi ih zaustavio da uđu u zgradu Opštine.

SNSD i SDS koji imaju skupštinsku većinu u Kneževu ohrabreni su podacima CIK-a prema kojima je NDP u Kneževu osvojio manje od 700 glasova, odnosno oko 7 odsto dok je Bore Škeljić osvojio tek 678 glasova. Smatraju da su time građani rekli svoje mišljenje o Škeljiću, te da će na referendumu zakazanom za 26. oktobar smijeniti trenutnog načelnika. U proteklih 18 mjeseci, u Kneževu nije donesen budžet i nijedna važna odluka za funkcionisanje Opštine, uključujući i odvoz smeća koji se mjesecima gomilao u gradu. 

Iako Bore Škeljić ima funkciju načelnika, većinu, koju čine SNSD i SDS, ne priznaje i ne provodi njihove odluke. Predsjednik i članovi skupštine po potrebi provaljuju u skupštinsku salu i otimaju pečat, a zasjedaju u zgradi preko puta. 

Predsjednik Skupštine Radovan Marić očekuje da će Škeljić biti smijenjen. Kaže da situacija u opštini nije toliko loša kako je Škeljić predstavlja, da ne prijeti bankrot i da još nije kasno za oporavak privrede.

Politički cirkus u Kneževu nije zabavan građanima. U opštini, kako kažu, trenutno osim zaposlenih u javnoj upravi i pojedinaca koji rade u pilanama u okolini, u opštini gotovo nema zaposlenih. U industrijskoj zoni od desetak fabrika, radi još svega dvadeset ljudi.

Pitanje je šta će se desiti i koliko će blokada trajati ukoliko građani glasaju da Škeljić ostane načelnik. Protiv Škeljića je već je jednom pokrenut opoziv kada je bio načelnik ispred SNSD-a. Tada su građani glasali da ostane.