latinica  ћирилица
18/10/2014 |  21:31 | Autor: SRNA

Norveška: Žene u obaveznom vojnom roku od 19 mjeseci?

Poslanici norveškog parlamenta velikom većinom su glasali za nacrt zakona kojim se produžava obavezna vojna služba za žene na 19 mjeseci.

Ukoliko nacrt zakona bude odobren, sve žene u Norveškoj imaće iste uslove regrutacije kao i muškarci. Prijedlog, koji je prvi put objavljen u junu 2013. godine, usvojen je tokom sedmice sa 96 poslaničkih glasova za jednakost polova u armiji. Samo je šest poslanika bilo protiv.

"Ne treba nam dodatan broj regruta, ali želimo da produžimo vojnu službu na cjelokupnu starosnu grupu da bi privukli mnogo motivisanije i kompetentnije regrute", rekla je norveški ministar odbrane Ine Eriksen Soreide.

Ukoliko nacrt zakona stupi na snagu, sve sposobne žene između 19. i 44. godine moraće da odsluže obaveznih 19 mjeseci u oružanim snagama.

Zakon će se primjenjivati na žene rođene u Norveškoj od 1997. godine i prva služba bi bila u ljeto 2016. godine. Žene bi bile regrutovane i slučaju ratnog stanja.

Trenutno u Norveškoj ima nešto više od deset odsto žena u armiji Norveške i služe na dobrovoljnoj osnovi.

Početkom godine, norveška armija počela je sa probom uniseks spavaonica u kojima žene djele sobe sa muškarcima. "Iako je djevojka u sobi to ne mora da znači da će biti i romanse. Mi smo vojnici", rekao je regrut Matijas Hogevold lokalnim medijima.

Prije nego što postane zakon, prijedlog mora biti odobren u drugom čitanju