latinica  ћирилица
19/10/2014 |  09:51 | Autor: Večernje novosti

Davinić: General Mladić nije bio u Karašu

Prvoslav Davinić, koji je bio ministar odbrane Srbije 2004. godine kada su ubijeni gardisti na Topčideru, ubijeđen je da se general Ratko Mladić nije krio u vojnom objektu Karaš koji su dvojica gardista čuvala.
Ratko Mladić - Foto: arhiv
Ratko MladićFoto: arhiv

Davinić je iznio tvrdnju da smrt vojnika Dražena Milovanovića i Dragana Јakovljevića nema veze sa generalom Mladićem.
"Svega tri dana prije smrti gardista, na inicijativu tadašnje glavne haške tužiteljke Karle del Ponte, napravili smo nenajavljenu inspekciju u ovom objektu. VMA me je tada izvijestila da ne postoje indicije da je Mladić boravio u Karašu", rekao je Davinić za Večernje novosti.

Davinić je istakao i da on lično nije mogao da utiče na istragu u slučaju "Topčider".

Vojni sud, iako formalno pod ingerencijom Davinića, imao je autonomiju garantovanu zakonom, a istražni organi i vojna obavještajna služba tada su naveli "da ne postoji treća osoba koja je ubila vojnike", podsjećaju Novosti.
"Pored toga, dobio sam još jedan izvještaj Vojno-bezbjednosne agencije. Nakon istrage koju su sproveli, konstatovali su da ne posoje indicije da je gardiste ubila treća osoba. Taj izveštaj je bio namijenjen isključivo meni i nisam mogao da ga objavljujem. I danas mi nije jasno zašto je tako urađeno", kaže bivši ministar odbrane.

Dragan Јakovljević i Dražen Milovanović ubijeni su 5. oktobra 2004. godine u kasarni na Topčideru pod još nerazjašnjenim okolnostima. Tom istragom bavili su se najpre vojni, a zatim državni organi Srbije. Kasnije su u predmet uključeni američki i njemački vještaci koji su potvrdili da je gardiste ubila treća osoba, iako se na početku tvdilo da su se međusobno poubijali.

Zastupnica porodica stradalih gardista Olgica Batić izjavila je nedavno da je Višem javnom tužilaštvu podnijet prijedlog za saslušanje nekadašnjeg načelnika Generlaštaba Branka Krge, a na osnovu izjave Ratka Mladića da on može imati informacije o ubistvu koje se dogodilo prije deset godina.