latinica  ћирилица
19/10/2014 |  11:17 | Autor: AFP

Ključna sedmica pred Evropskom unijom

Pred EU je odlučujuća sedmica jer novi predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Јunker pokušava da dobije odobrenje za nove komesare, koji treba da počnu sa rješavanjem ekonomskih i drugih problema sa kojim se suočava Evropa.

Budući da je evrozona na ivici nove krize, da postoji rizik od prelivanja nemira na Bliskom istoku, a odnosi sa Rusijom su zategnuti zbog Ukrajine, Unija je suočena sa sve većim pritiskom da reaguje. Međutim, Brisel to ne može da učini sve dok na dužnost ne dođe novi saziv Evropske komisije na čelu sa Јunkerom, navodi Frans pres.

U Evropskom parlamentu u Strazburu trebalo bi da u srijedu, 22. oktobra, bude održano glasanje o sastavu nove Evropske komisije. Ukoliko bude odobren, Јunkerov tim može da počne svoj mandat kao što je i planirano 1. novembra.

Međutim, to će zavisiti od posljednja dva člana Јunkerovog tima, među kojima je kontroverzni kandidat Slovenije Violeta Bulc, koja je imenovana neposredno nakon što je parlament odbacio kandidaturu bivše premijerke Alenke Bratušek. Razgovori sa Bulcovom u Evropskom parlamentu zakazani su za sutra.

Izvor blizak Јunkerovoj Partiji evropskih naroda izjavio je da postoji "95 odsto šansi da će glasanje u Evropskom parlamentu biti i održano 22. oktobra".

Poslanici Evropskog parlamenta sutra će, takođe, obaviti razgovor sa Marošom Šefčovičem, nakon što ga je Јunker imenovao za potpredsjednika Evropske komisije za energetiku, a ta je funkcija bila namijenjena za Bratušekovu.

Navodi se i da Francuska i Njemačka vrše pritisak na Evropski parlament da mandat Evropske komisije počne na vrijeme.