latinica  ћирилица
19/10/2014 |  13:01 | Autor: Agencije

SRS: Hag ubija Šešelja; Hag ne odgovara

Zamjenik predsjednika Srpske radikalne stranke Nemanja Šarović ocijenio je da nema sumnje da Haški tribunal ubija lidera radikala Vojislava Šešelja, jer nema dokaza da ga osudi.

Šarović je napomenuo da su prošli svi rokovi za donošenje presude, te da SRS traži bezuslovno i momentalno oslobađanje Šešelja, kome se zdravstveno stanje znatno pogoršalo. Konstatuje i da su svi koji ćute i ne čine ništa da zaštite Šešeljeva ljudska prava "saučesnici u ubistvu", prenose beogradski mediji.

"Vojislav Šešelj je nekoliko mjeseci tražio pregled jer je konstantno imao povišenu temperaturu, na šta su mu ljekari rekli da je takva temperatura u Holandiji normalna", rekao je Šarović.

On je naveo, da je prije dva mjeseca zatvorski ljekar "nešto pronašao i upisao kao dijagnozu", te poručio da niko nema pravo da krije nalaz o zdravstvenom stanju Vojislava Šešelja. Podsjetio je da su Šešeljevi problemi sa debelim crijevom počeli u oktobru 2012. godine, ali da su mu tada govorili da to nije ništa ozbiljno, da bi nakon godinu dana "natezanja sa zatvorskim ljekarima" u oktobru 2013. godine lider radikala bio operisan.

U Haškom tribunalu ne žele da komentarišu zdravstveno stanje Vojislava Šešelja. Portparolka tog suda Magdalena Spalinska rekla je da ne može da iznosi detalje o zdravstvenom stanju predsjednika SRS bez njegovog odobrenja.

Spalinska je, takođe, navela da ne želi da komentariše optužbe čelnika SRS-a da Haški tribunal ima namjeru da likvidira Šešelja neadekvatnim liječenjem.

Predsjednik Savjeta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić rekao je da ne zna pojedinosti o zdravstvenom stanju Šešelja, te da bez prethodne saglasnosti optuženog ne želi da daje komentare.