latinica  ћирилица
19/10/2014 |  18:35 | Autor: RTRS

Politički analitičari: Kacinu mjesto u Hagu, a ne na mjestu predstavnika EU

Vijest o potencijalnoj kandidaturi slovenačkog političara , poslanika Evropskog parlamenta Јelka Kacina za novog šefa delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini izazvala je burna reagovanja iz Republike Srpske i BiH.

Osim Slovenca Kacina u trci za novog šefa Delegacije Evropske unije u BiH je i donedavni ambasador Češke Republike u Sarajevu Tomaš Sunjog. Ipak, analitičari ne vjeruju da će Sunjog biti izabran. Pretpostavlja se da Kacin i Sunjog nisu jedini kandidati, što je i sam Kacin potvrdio na svom fejsbuk profilu.

Politički analitičari smatraju da Kacinova kandidatura nije slučajna, jer Brisel odavno pritisak usmjerava samo na jedan dio BiH - Republiku Srpsku. 

"Mi dobro znamo da prema Srbima Brisel ima relativno negativan odnos kada se radi i o Srbiji i Republici Srpskoj i nailazimo uvijek na tumačenja raznih problema na najnepogodniji način po nas. Drugim riječima, Evropska unija i predstavnici EU skoro uvijek zauzimaju perspektivu koja za nas nije povoljna. Kada se na to još doda, kada je neko ostrašćen antisrpski kao Kacin, i dođe u tu poziciju, možemo samo da zamislimo koliko bi nam problema bilo učinjeno. Zato je vrlo pragmatičan i državotvoran stav Milorada Dodika predsjednika RS, da se u startu kaže da je Kacin za Republiku Srpsku neprihvatljiv. Јer najgore je da mi na startu prihvatimo da igramo po muzici onih koji nam ne namjeravaju da učine ništa dobro nego namjeravaju samo da traže izgovor da nam učine loše. Ako u startu kažemo da to ne prihvatamo i tražemo da se drugačije definišu pravila igre, imamo šansu da u relativno nepovoljnim okolnostima ipak izborimo nešto koliko toliko od sopstvenih prava", ističe politički analitičar Dragomir Anđelković.

Dragomir Anđelković

Dosadašnja praksa, ističe Anđelković, pokazala je da kada god su Srbi popustljivi i snishodljivi prema Briselu, loše prolaze, a kada zauzmu čvršći stav ne znači da će dobro proći ali će sigurno otkloniti jedan dio nepogodnosti i tako dobiti na vremenu dok se nešto u globalnim okvirima ne promijeni. Tada Srbimožda ne bi morali više da razmišljaju o evrointegracijama, jer kako sada stvari stoje to za Srbe sa obje strane Drine nije najbolja opcija, kaže Anđelković.


"Kacin je dosada mnogo puta potvrdio svoj antisrpski stav i kroz izjave i kroz razne poteze. Kada neko njega šalje u BiH očito je namjera da on i dalje na taj način djeluje što nepogodnije za Srbe. A kako on to može konkretno da radi: BiH se nalazi pod stalnim pritiskom Brisela da sprovede određene ustavne promjene kako bi se otkočio put evrointegracija. Uvijek se posredno naglašava da RS koči te promjene, a mi doboro shvatamo kako bi se pod velom evropskih integracija nametnula centralizacija i tome se Banjaluka opire, ali sa Kacinom kao predstvanikom EU, ta cijela kombinacija bi za nas dobila dodatno negativnu dimenziju jer bi on iznutra predstavljao sve isključivo kao krivicu Srba, a njegovi izvještaji možemo da predpostavimo kakavi bi bili. S druge strane, bošnjački političari bili bi ohrabreni da što više idu u krajnost, da što više zatežu. Oni bi bili faktor blokiranja dogovoranja bilo kakvih unutar BiH, a Kacin bi bio arbitar koji bi za sve to optuživao Srbe. Radi se o vrlo prostoj konstrukciji, koja nama može da nanese dosta štete. Zato je važno u ovom momentu tu igru ne prihvatiti", zaključuje Anđelković.

 Profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu Predrag Simić naglašava da nominovanje Јelka Kacina na mjesto predstavnika EU u BiH nije nešto što bi bilo koga učinilo zadovoljnim. Kacin se, ističe Simić, u velikom dijelu bivše Јugoslavije smatra jednim od inspiratora i ljudi koji su gurnuli Јugoslaviju u krvavi građanski rat i ličnošću koja ne bi mogla na bilo koji način doprinijeti smirivanju i obnovi povjerenja.

Predrag Simić

"Mislim da već njegovo imenovanje za predstavnika parlamenta za Srbiju je bilo veoma provokativno. Čini mi se da bi imenovanje čovjeka, za koga mnogi smatraju da mu je mjesto u Haškom tribunalu, a ne na mjestu predstavnika EU sigurno bilo korak nazad u politici Evropske unije na zapadnom Balkanu", kaže Simić.