latinica  ћирилица
19/10/2014 |  20:52 | Autor: RTRS

Etno-selo Ljubačka Dolina - turistički potencijal Banjaluke

Na sedamnaestom kilometru od Banjaluke, u Ljubačevu, nastaje svojevrstan muzej na otvorenom, sa oko 30 objekata i 5 000 eksponata. Etno-selo Ljubačka Dolina pokazuje život jedne zadruge s ovih prostora, njenu arhitekturu, materijalnu kulturu i pokućstvo s kraja 19. vijeka i prve polovine 20.

Ovo selo čini oko 30 objekata i oko 5.000 eksponata, a samo neki od njih su starinska kuća s ogništem, kovačnica, stolarska radionica, ambari, konak, dućan...

Iako još nezavršeno, selo je već ugostilo prve turiste, a plan je da u njemu od proljeća ožive i stari zanati. Već sada, ima šta da ponudi - od autentičnih objekata do antikviteta, među kojima je i novac iz perioda Aleksandra Velikog.

"Etnološki predmeti su uglavnom iz ovih krajeva, iz stare Јugoslavije i ima jedan dio iz zapadne Evrope. Antikvitete sam sakupljao po svijetu, putujući i posjećujući antikvarnice, aukcije, sajmove, te razne izložbe", kaže vlasnik etno-sela Nedeljko Branković.

Za razliku od većine sela ovog tipa, zamisao vlasnika je da selo nakon potpunog završetka bude radno, odnosno da svi zanati koji su sada zastupljeni budu aktivni.

"Zamisao je da selo živi baš onako kako je nekada živjelo, krajem 19. vijeka. Biće angažovani radnici u radionicama i krčmi i sve treba da funkcioniše", ističe Branković.

Završetak radova planiran je najkasnije na proljeće iduće godine, a do tada će selo da se proširi malo uzbrdo, gdje će nastati katunsko selo.