latinica  ћирилица
20/10/2014 |  17:18 | Autor: Agencije

Čomski: Najveći terorizam su američki ratovi

Čomski je pohvalio Venecuelu i Boliviju kao nacije koje su "dokazale da se može pobjeći od 500 godina kolonijalizma i dominacije SAD"

Američki filozof Noam Čomski smatra da su napadi američkih dronova i ratovi koje je izazvao Vašington bili najveći teroristički napadi u ljudskoj istoriji.

Čomski je pohvalio Venecuelu i Boliviju kao nacije koje su "dokazale da se može pobjeći od 500 godina kolonijalizma i dominacije SAD".

On je izrazio žaljenje što meksička vlada, suprotno od onoga što se dosta dešava u Јužnoj Americi, nastavlja i dalje da gleda prema SAD i Kanadi, ističući da su meksički lideri odlučili da se svrstaju uz SAD i okrenu od latinoameričkog naroda.

Čomski je kritikovao i nekoliko "samoubilačkih" reformi, poput reforme u oblasti energetike koju gura predsjednik Enrike Penja i koju je nedavno odobrio meksički kongres. Tom reformom, sektor energetike je naftnu i industriju gasa otvorio privatnim kompanijama.

Ocijenio je kao najveće prijetnje čovječanstvu mogući nuklearni rat i ekološke katastrofe.

"U ovom trenutku imamo dva ključna problema. Prvi je uvijek prisutna opasnost od nuklearnog rata. Drugi, koji takođe prijeti opstanku vrste, su ekološke katastrofe koje izazivaju ljudi bez namjere da se zaustave. To su osnovni problemi, lista manjih bi bila beskrajna", rekao je Čomski, koji je tokom vikenda učestvovao u videokonferenciji povodom sajma knjiga u Meksiku.

Konferenciju je vodio meksički pisac Pako Ignasio Taibo II, koji je poznatom američkom filozofu pitanja postavljao pred publikom od nekoliko stotina ljudi.

Doktor nauka Noam Čomski je postao nadaleko poznat, posebno internacionalno, otkako je započeo svoju kritiku Vijetnamskog rata, kao i kritiku medija i politike.

On je široko poznat i kao politički aktivista i kritičar spoljne politike SAD-a i drugih vlada.

Čomski je inače u svojoj knjizi “Novi militaristički humanizam“ oštro kritikovao bombardovanje Јugoslavije, jer je bilo u suprotnosti sa međunarodnim pravom i ukazao na to da je humanitarna tragedija na Kosovu počela tek poslije početka bombardovanja.