latinica  ћирилица
20/10/2014 |  18:00 | Autor: TANЈUG

I Albanija udara na Islamsku državu?

Albanija će dobiti novu antiterorističku strukturu, među najvećom u Evropi, koja će prije svega pažnju posvećivati borbi protiv terorizma i sprečavanju regrutovanja boraca islamskih džihadista Islamske države u Albaniji, objavio je "Top čenel".

Pregurupisavanjem Direkcije za borbu protiv terorizma, broj pripadnika te jedinice u Albaniji povećan je na 104 pripadnika od kojih je 15 već 12 godina u toj jedinici, prenosi Tanjug.

 Po naredbi ministra za unutrašnje poslove Saimira Tahirija antiteroristička jedinica će bita usaglašena sa ostalim evroatlantskim zemljama, a osnovni princip koji važi u evropskim zemljama - "pronađi, fiksiraj, udari" - biće, kako se tvrdi, princip i nove albanske jedinice.

Albanski Top Čenel imao je uvid u kopiju te naredbe, izdate prije nekoliko dana.

U naredbi se kaže da je antiteroristička jedinica prekomponovana poslije procjene situacije u zemlji, regionu i šire kao i činjenice da je Albanija članica međunarodne antiterorističke koalicije, uz osvrt da je vjerski, nacionalni, etnički i politički radikalizam u stalnom porastu.

Јedan od primarnih zadataka nove strukture je zaustavljanje pristupanja mladih Albanaca Islamskoj državi, sprečavanje regrutovanja i hapšenje onih koji pripremaju borce za tu terorističku organizaciju, kao i sprečavanje terorističkih napada.

Uporedo sa reorganizacijom ove strukture Direkcije za borbu protiv terorizma biće, kako se navodi, unapređen i sistem za siguran prenos informacija u istrazi kriminalnih djela.

Početkom mjeseca, njemački dnevnik Zidojče cajtung pisao je da da u Siriji i Iraku ratuje 140 osoba iz Albanije.

BiH i Kosovo, navodi list, prednjače u regrutaciji džihadista sa Balkana, koji je postao jedan od glavnih oblasti u Evropi odakle se regrutuju borci za Islamsku državu i druge radikalne grupe na Bliskom istoku.