latinica  ћирилица
20/10/2014 |  20:03 | Autor: RTRS

Velika Kladuša: Vehabije kupuju zemlju od Srba

U selu Bosanska Bojna kod Velike Kladuše, u kojem živi većinsko srpsko stanovništvo, pripadnici vehabijskog pokreta masovno kupuju zemljište i kuće. Mještani ovog sela tvrde da iza svega stoji niko drugi nego uhapšeni Husein Bilal Bosnić, koji je, nezvanično, i kupio jednu od kuća u Bosanskoj Bojni.

Srpska zemlja u Bosanskoj Bojni se prodaje u bescijenje.  Nerijetko se dunum zemljišta prodaje za svega stotinu maraka. Prema riječima mještana, najčešći kupci su vehabije! Sa ovima koji su se već doselili, za sada nemaju problema. Ipak, žive u strahu, jer se u dvorištu jedne od kuća gradi objekat za koji svi vjeruju da će biti bogomolja za pripadnike vehabijskog pokreta.

U dvorištu kuće za koju se priča da je kupio Bilal Bosnić, vođa vehabijskog pokreta u BiH, gradi se veliki objekat za koji mještani vjeruju da će biti vjerski. Nedaleko od nje, vehabije su navodno kupile još jednu kuću, devastiranu, kao i velike zemljišne parcele. Svega nekoliko desetina metara udaljena je granica sa Hrvatskom.


Rukovodstvo opštine Velika Kladuša kaže da ne raspolažu informacijama ko su kupci zemljišta u Bosanskoj Bojni, niti su upoznati s gradnjom, navodno, vjerskog objekta.

"Koliko nam je poznato nije podnesen takav zahtjev bilo kakvog vjerskog objekta na području MZ Bosanska Bojna. Trenutno nemamo informaciju ni da neko gradi neki veliki objkekta na području MZ Bosanska Bojna, ni koja je namjena tog objekta", kaže Senad Šehić, stručni saradnik za Mjesne zajednice i raseljena lica opštine Velika Kladuša.

U Bosanskoj Bojni nismo sreli nijednog pripadnika vehabijskog pokreta.Mještani strahuju da će ovo postati njihovo novo sastajalište, uz bogomolju i poligone za obuku. Јedna od nezvaničnih priča, koja kruži ovim krajevima jeste da je Bilal Bosnić plaćao mladim Bošnjacima kako bi se pridružili terorističkim organizacijama u Iraku i Siriji.