latinica  ћирилица
21/10/2014 |  09:29 | Autor: TANЈUG

Preminuo Oskar de la Renta

Modni dizajner Oskar de la Renta, jedan od najuticanijih dizajnera druge polovine 20. vijeka, čovjek koji je oblačio prve dame SAD i holivudske zvijezde, preminuo je u 82. godini, prenose agencije
Oskar de la Renta - Foto: AP
Oskar de la RentaFoto: AP

Njujork tajms prenosi da je De la Renta preminuo od raka.

 Rođen u istaknutoj porodici u Dominikanskoj Republici, De la Renta je studirao umjetnost u Španiji, ali ga je moda privlačila i prve korake napravio je uz španskog dizajnera Kristobala Balensijagu.

 Ime je stekao 1960-ih kada je počeo da "oblači" prvu damu Žaklinu Kenedi i potom otvorio svoju kompaniju u Njujorku 1965.

 Poznat je kao jedan od klasičnih kreatora, poznat po izrazito ženstvenim kreacijama, laskavim siluetama s punim suknjama, uskim strukom i često u nježnim bojama i sa cvjetnim motivima.

 Najskoriji De la Rentin projekat bila je vjenčanica za Amal Kluni koja se za DŽordža Klunija udala prošlog mjeseca u Veneciji.

 Sam De la Renta, sa svojom elegantnom figurom, bio je omiljena ličnost njujorškog svijeta mode. Omiljeni je dizajner uticajne urednice američkog "Voga" Ane Vintur i glumice Sare DŽesike Parker.

Njegov klasični stil veoma je popularan na crvenom tepihu i naročito odgovara ukusima prvih dama koje su bile njegovi najvjerniji klijenti.