latinica  ћирилица
21/10/2014 |  13:11 | Autor: Anadolija

Turska: Hapse 18 policijskih zvaničnika

Turske vlasti pokrenule su novu operaciju hapšenja visokih policijskih zvaničnika osumnjičenih za ilegalno prisluškivanje više istaknutih političara, uključujući predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Meta operacije su 18 policijskih zvaničnika u Ankari, uključujući bivšeg šefa državne obaveštajne službe Omera Altiparmaka i bivšeg zamjenika šefa policije u Ankari Lokmana Krčila. Ovo je peta takva operacija od jula, u kojima je uhapšeno na desetine bivših policajaca.

Cilj operacije je obračun sa, kako je Erdogan okarakterisao, "paralelnom državom" unutar snaga bezbjednosti, lojalnih njegovom nekadašnjem savezniku, bivšem imamu Fetuli Gulenu, koji se nalazi u egzilu u SAD. Uhapšeni su optuženi da su oformili kriminalnu organizaciju i prisluškivali na stotine ljudi, uključujući Erdogana u nastojanju da pronađu dokaze za korupciju.

Tursko tužilaštvo odbacilo je prošle sedmice optužbe protiv više od 50 ljudi, uključujući sinove dva bivša ministra, koji su bili osumnjičeni za korupciju na osnovu prisluškivanih razgovora.