latinica  ћирилица
21/10/2014 |  15:53 | Autor: Agencije

ISIL godišnje zarađuje 800 miliona dolara od nafte

Od proizvodnje nafte Islamska država na godinu zarađuje oko 800 miliona dolara, što je preračunato oko dva miliona dolara dnevno, objavio je IHS-a ,američka kompanija specijalizovana za prikupljanje podataka i ekonomske analize.

Trenutno je u rukama Islamske države sedam manjih nalazišta nafte na sjeveru Iraka i na njima se dnevno puni od 30.000 do 80.000 barela nafte (159 litara). Procjenjuje se da Islamska država na taj način zarađuje oko dva miliona dolara dnevno. Prema podacima sirijske opozicije, ISIL u Siriji u svojim rukama drži 60  odsto naftnih polja s dnevnim kapacitetom od 50.000 barela.

Islamska država prihod od prodaje nafte ostvaruje na crnom tržištu, a prodaja se obavlja "kamionima, cestama duž turske granice".

"Nafta je pokretač ratne mašinerije  ISIL-a, posebno vojnih vozila, a od zarade od njene prodaje direktno se finansiraju brojne aktivnosti grupe", navodi se u saopštenju. Za razliku od drugih terorističkih organizacija, ISIL raspolaže vlastitom teritorijom, koja zauzima trećinu Sirije i trećinu površine Iraka.