latinica  ћирилица
21/10/2014 |  15:55 | Autor: SRNA

Počelo suđenje za višestruka silovanja Srpkinja u Odžaku

Suđenje četvorici bivših pripadnika Hrvatskog vijeća odbrane /HVO/, optuženim za silovanje i zlostavljanje Srpkinja u Odžaku 1992. godine, počelo je pred Sudom BiH čitanjem optužnice i iznošenjem uvodnih riječi Tužilaštva i odbrane.

Marijan Brnjić, Martin Barukčić, te Pavo i Ilija Glavaš, bivši pripadnici 102. brigade HVO-a u Odžaku, optuženi su po pet tačaka optužnice da su u ljeto, 1992. godine, sa različitih lokacija dovodili žrtve u kuće i druge objekte na području Odžaka gdje su ih silovali, tukli, zlostavljali, prijetili i ponižavali, prenosi Birn.

Prema optužnici koju je Sud BiH potvrdio 22. jula, sva četvorica su, između ostalih, početkom ljeta 1992. silovali zaštićenu svjedokinju "D-2" tako što su je Barukčić i Glavaši tjerali da ih oralno zadovolji, a potom je i silovali, dok ju je Brnjić bacio na krevet i, uprkos njenom  vrištanju i opiranju, tukao i silovao u analni otvor.

Tužilac Miroslav Јanjić je u uvodnom izlaganju rekao da će Tužilaštvo dokazati da su optuženi svjesno izvršili krivično djelo nad ženama srpske nacionalnosti.

Odbrane Brnjića i Barukčića navele su da će dokazati da njihovi branjenici nisu počinili djela iz optužnice, dok su odbrane braće Glavaš navele da će osporavati da su oni uopšte bili u Odžaku u vrijeme ovih zločina.

"Mi nećemo osporavati tvrdnje da je postojao sukob između HVO-a i Vojske Republike Srpske u Odžaku, niti da je počinjeno silovanje, ali hoćemo učešće i prisustvo Pave Glavaša", rekla je advokat Branka Praljak.

Ona je dodala da je Pavo Glavaš tada radio u Švajcarskoj, što će i dokazati materijalnim dokazima i iskazima svjedoka odbrane.

Odbrana četvrtooptuženog Ilije Glavaša konstatovala je da je u inkriminisanom periodu optuženi boravio van BiH, te da će prijedlog svojih dokaza iznijeti nakon što se završi dokazni postupak Tužilaštva.

Prva svjedokinja na Sudu BiH iskaz će dati 28. oktobra.