latinica  ћирилица
21/10/2014 |  16:19 | Autor: RTRS

Od sutra zahlađenje, obilna kiša i snijeg

Od sutra se u RS i FBiH očekuje naglo zahlađenje sa obilnom kišom, u višim predjelima snijeg.

Sutra će tokom jutra na sjeveru i zapadu Republike Srpske padati jaka i obilna kiša , dok će u ostalim predjelima padavine  biti slabe.  Tokom prijepodneva jaka kiša će se širiti ka jugu i istoku. 

"Sutra ujutro, kao i u noći između četvrtka i petka moglo bi pasti 30- 50 litara kiše po kvadratnom metru, što može aktivirati poneki manji bujični potok, ali ne može da znatno utiče na vodostaje rijeka", kaže Milica Đorđević, dežurni meteorolog u  Republičkom HMZ.

Sutra će već tokom jutra  na sjeverozapadu biti znatno hladnije, pa će u predjelima višim od 400 metara nadmorske visine kiša  preći u susnježicu i snijeg,a doći će i do formiranja snježnog pokrivača. Tokom dana hladniji vazduh zahvatiće i ostale predjele, pa će doći do zahlađenja, a snijeg će početi da pada i u višim predjelima na istoku Republike. U većem dijelu Republike Srpske maksimalna temperatura iznosiće  od 9°C do 14°C, jedino će na jugu i jugoistoku tokom
dana biti do 17°C. Očekuje se i nagli pad temperature koja će do večeri iznositi 3°C do 8°C, u višim predjelima oko nule.
I u Banjaluci sutra se očekuje jako zahlađenje sa kišom. Već tokom jutra  biće obilnih padavina uz nagli pad temperature
tokom dana. Duvaće prvo umjeren do jak jugo,a zatim vjetar skreće na jak sjeverozapdni. Јutarnja
temperatura vazduha oko 14°C, tokom dana temperatura brzo opada i uveče će minimalna  biti oko 6°C.