latinica  ћирилица
23/10/2014 |  12:08 | Autor: BETA

Evropska unija nema para za ukrajinski dug

Evropska unija ima problema da pomogne Ukrajini da pred eventualnu obnovu isporuka gasa iz Rusije plati oko 4,5 milijarde dolara duga za preuzeti ruski gas, upozorio je novi potpredsjednik Evropske komisije zadužen za energetsku uniju Maroš Šefčovič.

- U budžetu EU za to para nema. Veliki problem je to što smo na kraju budžetskog perioda. Ukrajina ima limitirana sredstva. Budžetsku godinu Evropska komisija završava u minusu i to rješavamo s ministrima finansija, kazao je Šefčovič.

Nakon posljednjih trilateralnih pregovora Ukrajina-Rusija-EU o isporukama gasa u nastojanju da se spriječi repriza gasne krize iz 2009. godine, kada je zaustavljen tranzit gasa u Evropu preko Ukrajine, ostalo je otvoreno pitanje kako će Ukrajina platiti stare dugove za gas, bez čega Rusija ne garantuje zimske isporuke.

Vlasti u Kijevu pristale su da plate do kraja oktobra 1,45 milijardu dolara, ali su zatražile od Evrope novu pomoć od dvije milijarde evra.

- MMF, takođe, ima proceduru odobravanja. Može da odobri pozajmicu, ali uvijek je uslovljava širokim spektrom uslova da se obave reforme i promjene. To traje neko vrijeme. Pred nama je komplikovan period i tražimo rješenje - rekao je Šefčovič.

MMF razmatra mogućnost da pomogne Ukrajini, ali ta eventualna pomoć stigla bi tek krajem januara.