latinica  ћирилица
23/10/2014 |  16:22 | Autor: SRNA

Srbija: Spreman Zakon o GMO

Srbija planira u narednih godinu dana da ispuni sve uslove za ulazak u Svjetsku trgovinsku organizaciju /STO/, uključujući usvajanje zakona o genetski modifikovanim organizmima, koji je spreman i usklađen sa EU, rekla je šefica srpskog pregovaračkog tima, Tanja Miščević.

"To podrazumijeva i razjašnjavanje da je Srbija u ovom trenutku veoma osjetljiva na GMO. Ne znamo šta jedemo jer nema dobrih mehanizama kontrole. Zakonom usklađenim sa EU bićemo mnogo bolje zaštićeni", rekla je Miščevićeva, dodajući da će taj zakon uskoro biti u proceduri.

Ona je na skupu o poglavlju 30 u pristupnim pregovorima sa EU, koje je posvećeno spoljnoj politici, podsjetila je da su u EU uzgoj i prodaja GMO dozvoljeni, ali nakon stroge kontrole i uz jasno obilježavanje, pri čemu zemlje mogu, pozivajući se na bezbjednosnu klauzulu da zabrane uzgoj nekih kultura.

Odgovarajući na pitanje da li bi eventualni pokušaj da Srbija poveća izvoz poljoprivrednih proizvoda u Rusiju u trenutku kada je Moskva zabranila uvoz hrane iz EU mogao da predstavlja problem u evropskim integracijama, ona je odgovorila da Srbija može sve dosadašnje trgovinske aranžmane da koristi do pristupanja EU.

Ističući da je pristupanje STO neophodno da bi bilo zatvoreno poglavlje 30, ona je dodala da Srbija do članstva u STO još treba da riješi pitanje akcize na alkoholna pića i sklopi sporazum sa Ukrajinom koja ima neke teške zahtjeve za Srbiju, prenijeli su beogradski mediji.

Miščevićeva je navela da će Srbija dobiti mnogo veću korist od pristupanja tržištu EU sa više od 500 miliona ljudi, koje je i jedan od ključnih aktera u svjetskoj trgovini i ima preferencijalni režim sa regionima koji imaju velike potencijale, poput Kanade, SAD, afričkih zemalja i Azije, Pacifika i Kariba.

"Srbija najveći dio trgovine ostvari sa EU, oko 63 do 64 odsto, dok su svi drugi znatno manji - Cefta 21 odsto, a ostali i znatno manji, čak manji od pet odsto. To pokazuje našu usmjerenost ka EU", rekla je Miščevićeva.