latinica  ћирилица
23/10/2014 |  18:47 | Autor: SRNA

Ponovo pritvor Bjeloševiću i još osmorici osumnjičenih

Sud BiH uvažio je žalbu Tužilaštva BiH i ponovo odredio jednomjesečni pritvor Andriji Bjeloševiću i još osmorici osumnjičenih za ratne zločine na području Doboja i Teslića koje su počinili pripadnici jedinice "Miće", saopšteno je iz Tužilaštva.

Tužilaštvo je uputilo žalbu na odluku o ukidanju pritvora, nakon što su osumnjičeni u ovom predmetu, među kojima ima visokih policijskih zvaničnika iz ratnog perioda, pušteni uz izrečene mjere zabrane.

Iz Tužilaštva navode da jedino mjera pritvora može osigurati nesmetano sprovođenje istrage protiv osumnjičenih za krivično djelo zločin protiv čovječnosti.

U saopštenju Tužilaštva istaknuto je da je riječ o predmetu koji se odnosi na vrlo teške ratne zločine, a koji je BiH proslijeđen na procesuiranje kao predmet Kategorije dva iz Haškog tužilaštva.

Sud BiH je 2. oktobra odbio prijedlog Tužilaštva i ukinuo pritvor osumnjičenima za ratne zločine Andriji Bjeloševiću, Milanu Saviću, Dušanu Kuzmanoviću, Marinku Đukiću, Miroslavu Pijunoviću, Dobrivoju Ćulibrku, Saši Gavranoviću, Vitomiru Deviću i Zoranu Šljuki.

Njih i još četvoricu osumnjičenih uhapsili su pripadnici Sipe 1. septembra.
Riječ je o nekadašnjim čelnicima dobojske i teslićke policije i pripadnicima jedinice "Miće" kojima Tužilaštvo BiH pripisuje ratne zločine iz 1992. godine.