latinica  ћирилица
24/10/2014 |  07:58 | Autor: Agencije

Isporuke gasa BiH manje za trećinu

Na pomolu gasna kriza u BiH. "Gasprom" je juče isporučio BiH 35 odsto manje prirodnog gasa, pišu sarajevski mediji. Iz "Gasproma" kažu da su isporuke gasa smanjene, jer se veća količina tog energenta skladišti za potrošače u Evropskoj uniji. Sarajevski mediji tvrde da u BiH već mjesecima stiže manje gasa.

 Prema pisanju medija "Gasprom" je smanjio količine gasa, ali su to u u "BH-gasu" mjesecima vješto skrivali.

Naime, kako tvrde mediji, u tom periodu ovo ograničenje se nije osjetilo u Bosni i Hercegovini zbog slanja fiktivnih porudžbina gasa. Svaka dnevna porudžbina uvećavana je za 30 odsto. Tako da kad "Gasprom" umanji naručenu količinu za 30 odsto, BiH je dobijao potrebne i stvarne količine za taj dan.

Uvoznik gasa za BiH, "Energoinvest" proslijedio je sarajevskim medijima saopštenje "Gasproma" u kome se ističe da do smanjenja isporuka gasa došlo zbog skladištenja većih količina u podzemna skladišta u Ruskoj Federaciji, kako bi se preko teritorije Ukrajine osigurala pouzdana isporuka za evropske potrošače tokom zimske sezone.

Nadležno preduzeće "BH-gas" saopštilo je da intenzivno radi na pronalaženju alternativnih rješenja.

Dugoročno gledano, radi se na razvoju alternativnih pravaca snabdijevanja gasom, kao i na izgradnji skladišta gasa, ističu iz tog preduzeća.