latinica  ћирилица
24/10/2014 |  11:08 | Autor: Agencije

Srbija u top 10 destinacija na sajtu Lonely Planet

Turisti se radije odlučuju za "lakše" komšijske destinacije, poput Hrvatske i Bugarske. Pošto se Crna Gora otcijepila, ostavila je Srbiju bez izlaska na more. Stranci je često miješaju sa Sibirom - ovako svoj tekst o Srbiji počinje novinarka Tamara Šivord.

- Što se dobre zabave, strasti i karaktera ljudi tiče, ova mala, nevjerovatno jeftina država je jedna od najbolje čuvanih evropskih tajni - nastavlja se u tekstu u kojem se preporučuje svima da posjete Srbiju, koja zauzima sedmo mjesto na listi top 10 zemalja koje treba posjetiti.

- U njoj su rođene moderne teniske legende, ali niko ne umije da izgovori njihova imena. Pored svega toga, Srbija je bila otpadnik u društvu naroda - navodi se u tekstu, i dodaje - Ipak, moraćete da požurite, s obzirom da ova država ubrzano privlači pažnju brojnih turista.

Hvalospjevi na račun najboljeg evropskog festivala, Egzita, popunili su nekoliko redova teksta ove novinarke.

Za Beograd piše da je grad hedonizma, i poredi ga sa Berlinom i Ibicom. "Od skijanja na Kopaoniku, preko uživanja u Vrnjačkoj banji do splavarenja Drinom, Srbija je mjesto gdje za jako malo novca možete uživati kao malo gdje na svijetu" stoji u tekstu.

- Јoš jedna neotkrivena tajna? Sami Srbi. Iako su neki od njih - dobitnik Zlatne palme Emir Kusturica, kontroverzna performans umjetnica Marina Abramovič i Novak Đoković – "ukrali" slavu, "obični" Srbi su najveći adut ove zemlje.

Šivardova za srpski narod kaže da je izuzetno srdačan, gostiprimljiv i da svakoga dočeka sa čašicom rakije i prijateljskim tapšanjem po leđima, i poziva turiste da ne vjeruju u holivudske stereotipe o Srbima.

- Srbija se veoma brzo približava Evropskoj uniji. Krenite odmah, prije nego što nestane rakije - poručuje novinarka.

- Uđite u najglasnije mjesto u bilo kojoj ulici. To je kafana, nešto slično pabu ili taverni, ali mnogo bučnije i zadimljenije. Vidjećete Srbe kako uživaju u nacionalnom sportu (raspravi), razbijanju par flaša, (ne paničite: to je sasvim normalno), a ako imate sreće, sviraće vam trubači, koji će vašu bubnu opnu pomiješati s mikrofonom. Kafana je Srbija - poziv je upućen turistima.

Mokra Gora, Kusturičin Drvengrad i čuvena "Šarganska osmica" navode se kao nešto što turisti nikako ne smiju zaobići.

- Nemoguća misija je proći kroz lokalno stanovništvo, a da vas prijateljski ne ponude rakijom i ćevapima - prepričava svoja iskustva novinarka.

Skadarliju opisuje kao "Mini Monmartr", prepunu divnih krčmi, galerija, muzičara i boema. Manastiri Fruške gore opisani su kao mjesto na kome svako može naći duhovni mir, a za kraj, preporučuje obavezan odlazak u Leskovac na "Roštiljijadu."

Lista Lonely Planet, na kojoj se nalazi 10 glavnih destinacija za 2015. godinu izgleda ovako:

1. Singapur
2. Namibija
3. Litvanija
4. Nikaragva
5. Irska
6. Kongo
7. Srbija
8. Filipini
9. Sveta Lucija
10. Maroko