latinica  ћирилица
27/10/2014 |  08:04 | Autor: TANЈUG

Ukrajina: Vode proevropske stranke, Porošenko za koaliciju

Prema preliminarnim rezultatima, poslije 22,63 odsto prebrojanih glasova nakon jučerašnjih vanrednih parlamentarnih izbora u Ukrajini, ubjedljivo vode proevropske stranke, saopštila je ukrajinska Centralna izborna komisija.

U blagom vođstvu je Narodni front premijera Arsenija Јacenjuka koji je osvojio 21,71 odsto glasova, a odmah iza njega je Blok predsjednika Petra Porošenka sa osvojenih 21,62 odsto glasova.
Na trećem mjestu je partija Samopomoć čiji je lider gradonačelnik Lavova na zapadu Ukrajine Andrej Sadovi. Ta stranka je dobila 10,49 odsto glasova birača, prenosi Itar Tas.

Iza nje su Opozicioni blok Јurija Bojkosa sa 9,57 odsto, Radikalna stranka Olega Ljaškosa sa 7,69 odsto i Otadžbina bivše premijerke Јulije Timošenko sa 5,90 odsto glasova.
Više od 34,6 miliona ljudi u Ukrajini ima pravo glasa. U Ukrajini je bilo otvoreno oko 30.000 birališta, a 112 u 72 strane zemlje.
Za poslanička mjesta u ukrajinskom parlamentu Radi nadmetalo se ukupno 6.436 kandidata.
Predsjednik Porošenko je sinoć, dva sata poslije zatvaranja birališta, pozdravio ubjedljivu pobjedu proevropskih partija, rekavši da su juče održani izbori pokazali da su Ukrajinci podržali njegov plan o okončanju sukoba u istočnoj Ukrajini, njegovu prozapadnu politiku i demokratske reforme, prenosi Rojters.

"Većina birača je glasala za političke snage koje podržavaju predsjednikov mirovni plan i traže političko rješenje situacije u regionu Donjecka", izjavio je Porošenko.