latinica  ћирилица
27/10/2014 |  09:06 | Autor: Agencije

Selefije sve aktivnije u Njemačkoj i Austriji

Njemački savezna kancelarija za zaštitu ustavnog poretka sa zabrinutošću gleda brz rast selefijske scene u Njemačkoj. „U međuvremenu na toj sceni imamo preko 6.300 osoba“, izjavio je predsjednik te kancelarije Hans-Georg Masen.

 Do kraja ove godine bi se taj broj mogao povećati na 7.000. Do prije nekoliko godina se broj selefija u Njemačkoj kretao oko 2.800. „To je veoma brz rast. To je zabrinjavajuće“, rekao je Masen. Sa selefijske scene je navedeno da je najmanje 450, uglavnom mlađih osoba, uključeno u "sveti rat"  u Siriji i Iraku. „To su ljudi koje možemo imenovati. Naš problem je što se u Siriji i Iraku sve više pojavljuju osobe koje mi uopšte ne poznajemo“, kaže Hans-Georg Masen i dodaje da je „stvarni broj veoma velik“.

Selefije između 18 i 30 godina

Osobe koje se najčešće priključuju selfijama u Njemačkoj su starosne dobi između 18 i 30 godina. Priključenje selefijama je atraktivno za osobe koje su na prekretnici jer im oni govore kako trebaju živjeti. “Selefije govore šta je ispravno, a šta pogrešno. Kažu da su osobe, koje žive i razmišljaju kao oni, ustvari predvodnici. Mlade osobe koje propadaju i koje su dezorjentisane, padaju na takve riječi i imaju osjećaj da od malih postaju velike ličnosti“, kaže Hans-Georg Masen.

Hapšenje selefija u Njemačkoj

„Većina tih osoba se može opisati sa četiri slova `M`: muškarac, musliman, migrantsko porijeklo i maltretiranje u pubertetu, školi ili socijalnoj grupi“, navodi direktor Savezne kancelarije za zaštitu ustavnog poretka. On kaže da je zabrinjavajuće to što je trenutno "cool" otići u džihad u Siriju ili Irak, što je  "cool" ujutro dobiti tvit iz Alepa  na Fejsbuku imati prijatelja koji je tamo aktivan“.

Za radikalizaciju ne treba kriviti internet

Masen smatra da je oko 10 islamista iz Njemačke u Siriji i Iraku izvršilo samoubilački bombaški napad. Iz ratnih područja se u Njemačku vratilo 150 islamista. „Za četiri osobe ne znamo šta su tamo radile. Smatramo da je najmanje 25 osoba učestvovalo u borbama. Te osobe se pažljivo provjeravaju“, kaže Masen. On dodaje da razlog radikalizacije ne leži u internetu.
„Analizirali smo nekoliko slučajeva i smatramo da se razlog za radikalizaciju treba tražiti u porodici ili među prijateljima“, kaže Masen. Mladi se na selefijsku scenu „navuku“ naprimjer prilikom besplatne podjele Kurana, letaka ili propovijedi. Dalja radikalizacija slijedi preko Tvitera i Fejsbuka.

U Njemačkoj postoji veliki broj osoba koje su se radikalizovale i koje bi eventualno rado otišle u rat koji se vodi u Siriji i Iraku. Njemačka vlada i savezne pokrajine planiraju poduzeti različite mjere. Tako je na sastanku ministara unutrašnjih poslova dogovoreno da se osobama, za koje postoji sumnja da će se priključiti terorističkoj grupi ili da će izvršiti napad, umjesto lične karte izda zamjenska, što bi ih trebalo spriječiti da napuste Njemačku.

 

Ekstremisti djeci u Austriji  dijele Kuran na ulicama

 

Iz Austrije u džihad u Siriju i Irak otišlo je 150 osoba, od kojih su gotovo dvije trećine konvertiti, to jest austrijski državljani.

Dok se raspravlja o mjerama za borbu protiv islamske radikalizacije, prije svega u vezi odlaska u džihad, na ulicama Beča islamisti dijele djeci Kuran.

Islamisti, prema pisanju bečkog dnevnika "Kronen cajtung", zaustavljaju djecu i tinejdžere i daju im besplatan primjerak Kurana na njemačkom jeziku.

Više roditelja, među kojima i Rajnhard Felner, alarmirali su nadležne vlasti.

Felner, koji je predsjednik Inicijative za socijalnu Austriju, neprestano upozorava na opasnost radikalizacije omladine, i šokiran je zbog djelovanja islamista na ulici.

Kuran

"Radikalni salafisti misioniraju kod djece i tinejdžera. Krivci za to su islamska vjerska zajednica i vlasti, kao i neuspješna integracija muslimana", kritikovao je on.

Sve više mladih biva zaustavljeno od islamista koji pokušavaju da ih pridobiju za svoje radikalne ideje.

U najpoznatijoj bečkoj trgovačkoj ulici Mariahilferštrase islamisti su čak postavili i svoj štand. Na njemu se dijeli besplatno Kuran, kao i ispred više tržnih centara.

"Salafisti koriste sveto pismo kao propagandni materijal za svoje radikalne intepratacije islama. Ne vjerujem da djelioci Kurana imaju miroljubive namjere", ističe Melisa Gines, generalni sekretar Turske kulturne zajednice u Austriji.

Iz Austrije u džihad u Siriju i Irak otišlo je 150 osoba, od kojih su gotovo dvije trećine konvertiti, to jest austrijski državljani.