latinica  ћирилица
27/10/2014 |  10:26 | Autor: Agencije

Merkel traži četvrtu industrijsku revoluciju

„U sektorima kao što je proizvodnja čipova svjetsko tržište je daleko ispred nas“, kazala je Merkel na njemačkom IT samitu u Hamburgu.

Njemačka treba da razvije kompjuterizovanu industrijsku proizvodnju, industriju 4.0, saopštila je kancelarka Angela Merkel.

“U sektorima kao što je proizvodnja čipova svjetsko tržište je daleko ispred nas“, kazala je Merkel na njemačkom IT samitu u Hamburgu.

Ona je navela da Njemačka, ako poveže digitalne tehnologije s industrijskim proizvodima i logistikom, odnosno industrijom 4.0, ima izglede da preuzme vođstvo.

Cilj industrije 4.0 je pametna fabrika koju karakteriše prilagodljivost, efikasno korišćenje resursa i ergonomika, kao i integracija klijenata i poslovnih partnera u poslovni proces.

Kod većine industrijskih preduzeća u Njemačkoj pametna fabrika važan je sastavni dio poslovne strategije, ali u praksi tek svaka peta firma upravlja svojim proizvodnim pogonima i poslovnim jedinicama preko umreženih IT sistema.

Stručnjaci smatraju da bi industrija 4.0 ili četvrta industrijska revolucija mogla postati stvarnost za deset do 20 godina.

Merkel je poručila da više ne želi da Evropa stalno kaska za Sjedinjenim Američkim Državama i Kinom u digitalnom sektoru.

“Da bi u tome uspjela, Evropa treba izabrati pravi smjer“, rekla je Merkel.