latinica  ћирилица
27/10/2014 |  10:39 | Autor: B92

Protesti u Mađarskoj zbog poreza na internet

Četiri muškaraca iz Budimpešte, kao i još dva iz drugih gradova, uhapšeni su nakon što ih je policija ispitala u vezi s vandalizmom u sjedištu vladajuće stranke Fides, poslije masovnih demonstracija protiv novih planova vlade o uvođenju poreza na Internet, navela je policija.

Više od 10.000 ljudi protestovalo je juče u Budimpešti zbog planiranog poreza na količinu podataka koju korisnici preuzimaju s interneta, nazivajući to "nazadnom idejom" koja će ograničiti osnovna demokratska prava i slobode.

Uzvikujući "Slobodna Mađarska, slobodan internet", demonstranti su otišli do štaba partije Fides premijera Viktora Orbana, gdje su ispred vrata ostavili korišćene tastature.

Kako je prenijela agencija AFP, neki od demonstranata polupali su nekoliko prozora na sjedištu stranke poslije čega je policija opkolila zgradu.

Protest je organizovala Fejsbuk grupa koja ima više od 210.000 pristalica, naveo je Rojters.

Prema prijedlogu poreskih zakona za 2015. godinu, koji je u utorak podnijet mađarskom parlamentu, porez za svaki započeti gigabajt prenesenih podataka biće 150 forinti (49 evro-centi), pri čemu u slučaju fizičkih lica može mjesečno da dostigne najviše 700 forinti (2,28 evra), a u slučju pravnih lica 5.000 forinti (16,32 evra).

Porez će plaćati davaoci usluga.

Vlada od te mjere očekuje rast prihoda države od 20 milijardi forinti (65,3 miliona evra), rekao je državni sekretar ministarstva nacionalne ekonomije zadužen za državni budžet, Peter Bene Banai.