latinica  ћирилица
27/10/2014 |  10:48 | Autor: SRNA

Skoplje - Mjere za smanjenje zagađenja vazduha

Gradska uprava Skoplja najavila je mjere za smanjenje zagađenja vazduha koje, između ostalog, predviđaju uvođenje vožnje po principu "par-nepar" tablica za putnička vozila, te besplatni autobuski prevoz ukoliko 10 dana zaredom koncentracija štetnih čestica bude veoma visoka.

Najavljenim mjerama, o kojima će gradska skupština raspravljati u četvrtak, 30. oktobra, predviđeno je i uvođenje 60 elektrobicikala, da dobavljači robu isporučuju do 10 sati ujutro, za teretna vozila je predviđen poseban saobraćajni režim, a planira se i uvođenje automatskog sistema za upravljanje saobraćajem.

Mjerama za smanjenje zagađenja predviđeno je obezbjeđivanje četiri dana besplatnog prevoza za penzionere i jedan za studente u toku jedne sedmice, te kupovina bicikala i instaliranje novih punktova kako bi se rasteretio saobraćaj.

Vožnja po tablicama "par-nepar" za putnička vozila odnosi se na to da je dozvoljena vožnja automobila samo onog dana kada je to predviđeno, što zavisno od broja kojim se završava tablica na vozilu, što je već primjenjivano u nekadašnjoj SFRЈ.

Uprava planira da, kao i u Londonu, Beču, Klagenfurtu, Lincu i drugim gradovima, prska ulice kalcijum-magenizijum-acetatom, sredstvom koje i do 30 odsto smanjuje koncentraciju sitnih čestica /PM10 i PM2,5/.

Skoplje slovi za jedan od najzagađenijih gradova u Evropi.

Mjerne stanice u Skoplju već mjesecima registruju veoma visoku koncentraciju čestica PM10, koje se smatraju najštetnijim po zdravlje.