latinica  ћирилица
27/10/2014 |  14:04 | Autor: RTRS

Počelo suđenje Zdravku Krsmanoviću

U Osnovnom sudu u Foči počelo je suđenje bivšem načelniku opštine Zdravku Krsmanoviću za nezakonito primanje radnika u opštinsku administraciju, zloupotrebu službenog položaja i za falsifikovanje isprave.

U Osnovnom sudu u Foči protiv Zdravka Krsmanovića otvoren je još jedan proces u kojem ga Okružno tužilaštvo Trebinje tereti da je nezakonito dodjeljivao budžetski novac namijenjen za izgradnju Svetosavskog hrama. Nastavljen je i pretres u procesu "zloupotreba službenog položaja i falsifikovanja dokumenata u slučaju nezakonitog zapošljavanja". U oba procesa po svim tačkama Krsmanović se izjasnio da nije kriv. 

Krsmanović je na osnovu zahtjeva Udruženja građana za izgradnju hrama Svetog Save, čiji je i predsjednik, u oktobru 2012. godine, odobrio prebacivanje novca namijenjenog u opštinskom budžetu za podizanje ovog hrama i njihovo iskorišćavanje za druge poslove.

Osim otvaranja sudskog procesa u ovom slučaju, u Osnovnom sudu u Foči, nastavljen je još jedan pretres ranije započetog procesa kojim tužioci Krsmanovića terete da je nezakonito zaposlio dvadeset radnika.

Srđan Vukanović, portparol Okružnog tužilaštva Trebinje, rekao je da se Krsamnović, osim krivičnog djela zloupotrebe službenog položaja, tereti i za krivično djelo falsifikovanja i uništavanja službene isprave i povrede prava pri zapošljavanju u statusu nezaposlenosti.

Krsmanović sve optužbe odbacuje i kaže da je radio sve po zakonu i u skladu sa ovlašćenjima koja je imao kao načelnik opštine. On tvrdi da su ti sudski procesi nastavak političke priče protiv njega i da ima argumente.

I dok se u Osnovnom sudu u Foči očekuje nastavak suđenja, iz Okružnog tužilaštva Trebinje potvrda da razmatraju pokretanje još jednog postupka protiv Krsmanovića i to zbog kreditnog zaduženja opštine od 2 miliona KM bez saglasnosti Skupštine opštine Foča.