latinica  ћирилица
27/10/2014 |  15:59 | Autor: vecernjenovosti

Prištini upozorenje iz EU

Brisel već poslao stroge instrukcije za organizaciju sljedećeg regionalnog okupljanja. Skup bez simbola kosovske državnosti, a gostima iz Beograda osigurati bezbjednost.
Prištini upozorenje EU - Foto: Novosti.rs
Prištini upozorenje EUFoto: Novosti.rs


Sljedeće okupljanje šefova diplomatija i ministara privrede regiona, na kojem će se za istim stolom, između ostalih, ponovo naći Ivica Dačić i Enver Hodžaj, biće održano u Prištini do kraja godine, a Brisel je već kosovskim vlastima poslao striktne instrukcije kako taj skup mora da izgleda.

Kako saznaju "Novosti", njima je rečeno da skup, koji je procjenjen kao sastanak visokog rizika, mora biti organizovan po "beogradskom modelu", odnosno da ne smije biti nikakvih provokacija u vidu isticanja državnih obilježja, zastava, grbova... Posebno je naglašeno da se svim učesnicima mora obezbijediti maksimalna bezbjednost, imajući u vidu da nisu isključeni protestni skupovi zbog dolaska gostiju iz Beograda, odnosno podrške zvaničnicima iz Tirane.

EU je odala priznanje Srbiji za organizaciju ministarske konferencije u četvrtak, u Beogradu, na kojoj je osim Hodžaja bio i albanski šef diplomatije Ditmir Bušati. I pored toga što su na marginama konferencije gosti iz Prištine i Tirane podgrijevali atmosferu vrućim izjavama, srpski zvaničnici nisu "nasjeli" na provokacije, što je pozdravljeno u Briselu.

Prema riječima direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića, srpski zvaničnici uvijek strogo paze da bilo kojim činom implicitno ili eksplicitno ne prihvate prištinski pogled na statusno pitanje, pa će i odlasci u Prištinu biti uslovljeni pokazanom spremnošću predstavnika kosovskih Albanaca da status ne stavljaju iznad dijaloga i normalizacije odnosa.

Dušan Јanjić, iz Foruma za etničke odnose, kaže da će i Priština kao sljedeći domaćin regionalnog skupa morati da se drži dogovorenih pravila, zbog čega ne vjeruje da će srpska strana naići na "provokacije", ali, ne isključuje da se pred taj sastanak atmosfera na KiM usija:

- Pošto vjerujem da pokret "Samoopredjeljenje" neće biti dio buduće kosovske vlade, može se očekivati da oni zbog tog skupa organizuju miting, jer su protivnici evropskog miješanja u kosovske stvari i zalažu se za ujedinjenje svih Albanaca.

Baš kao što su i predstavnici Prištine u Beogradu "na marginama" skupa promovisali kosovsku državnost, Јanjić kaže da će i srpski zvaničnici u Prištini, izvan sale u kojoj će biti sastanak, moći da iznesu svoje viđenje statusnog pitanja i kažu da su došli u srpsku pokrajinu, ukoliko to budu željeli i procijene da je to potrebno.

Nekadašnji ambasador u Berlinu Ivo Visković kaže  da će se EU sigurno pobrinuti da protokol ministarskog okupljanja u Prištini bude poznat do detalja, jer se Beograd neće odazvati pozivu ukoliko se unapred bude spremala neprimjerena propaganda domaćina. Na pitanje da li očekuje da srpski zavničnici na marginama prištinskog skupa pošalju poruke da je Kosovo i Metohija  srpska teritorija, Visković kaže da treba dobro procijeniti šta je u takvim situacijama diplomatski mudrije.