latinica  ћирилица
27/10/2014 |  16:11 | Autor: Agencije

Nisan smjestio automobil u zorb

Nisan je stvorio najveći funkcionalni zorb na svijetu, u čijoj je unutrašnjosti sigurno umotan nout u stvarnoj veličini.

Divovska lopta napunjena vazduhom, promjera šest metara i opsega većeg od osamnaest metara, konstruisana je kako bi privukla pažnju na Nisanovu tehnologiju Safety Shield ugrađenu u nout, Nisanov omiljeni gradski automobil. Nazvana “autozorb“, golema je struktura uspješno zakotrljana niz nekoliko strmina, što je zabilježeno u dvominutnom filmu.

Podsjetimo, zorbanje je razonoda potekla s Novog Zelanda. Ljudi željni uzbuđenja kotrljaju se nizbrdo u vazduhom napunjenoj kugli od čvrste, izdržljive plastike. Zorb je u pravilu izrađen od dva sloja koji se pune vazduhom i štite osobu unutra od vanjskih opasnosti. Kako bi pokazao svoju tehnologiju Safety Shield  , Nisan je omiljenu razonodu odveo korak dalje i izradio posebni zorb u koji stane nout. Autozorb je uspješno isproban na tajnom vojnom ispitnom poligonu u Velikoj Britaniji.

Nisanov autozorb, čija je izrada trajala više od dva mjeseca i koji teži više od jedne tone, konstruisan je kao vizualna predodžba proizvođačeve tehnologije Safety Shield - paketa pomoćnih tehnologija koje upozoravaju vozače na moguće opasnosti. Tim je podvigom Nisan zapravo prigodno obilježio noutovih prvih godinu dana na evropskim cestama.