latinica  ћирилица
27/10/2014 |  16:17 | Autor: TANЈUG

Dvije vodeće stranke u Ukrajini pregovaraju o vladi

Dvije stranke koje su osvojile najveći broj glasova na parlamentarnim izborima u Ukrajini pregovaraju o formiranju koalicione vlade, izjavio je danas Јurij Lucenko, lider Bloka Petra Porošenka.

"Pregovori sa Narodnim frontom premijera Arsenija Јacenjuka upravo su počeli. Počele su konsultacije između predsjednika Porošenka i premijera, a veći sastanak sa predstavnicima obje političke snage planiran je za danas", rekao je Lucenko na konferenciji za novinare.

Lucenko je u nedjelju kazao da će odluka o tome ko će biti premijer biti donijeta u razgovorima o koalicionoj vladi, navodi RIA Novosti.

Vanredni parlamentarni izbori u Ukrajini održani su juče, a ukrajinska Centralna izborna komisija je danas, nakon prikupljanja podataka iz svih 198 distrikata, saopštila da je odziv birača bio 52,42 odsto.

Poslije prebrojanih malo više od 45 odsto glasova, Narodni front je osvojio 21,62 odsto, a Blok aktuelnog predsjednika Petra Porošenka 21,47 odsto glasova, saopštila je Centralna izborna komisija.

Iza dvije vodeće stranke nalaze se stranka gradonačelnika grada Lavova Andrije Sadovija Samopomoć sa 11,13 odsto, Opozicioni blok sa 9,76 odsto, nacionalistička Radikalna stranka Oleha Ljaška sa 7,36 odsto i Otadžbina bivše premijerke Јulije Timošenko sa 5,71 odsto glasova.

OEBS: Izbori u Ukrajini u skladu sa standardima

Parlamentarni izbori u Ukrajini označili su važan korak u pravcu konsolidacije demokratije i u velikoj mjeri su održani u skladu sa demokratskim standardima, saopštila je danas Organizacija za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS).
"U ovom kritičnom trenutku za budućnost zemlje, ukrajinske institucije i glasači su odgovorili na strahovite izazove izborima koji su u velikoj mjeri ispunili demokratske standarde", izjavio je šef posmatračke misije OEBS-a u Ukrajini Kent Harstet.

"Taj odgovor, a posebno, nastojanje vlasti da omogući glasanje u što više oblasti u zemlji, pokazuje riješenost koja će pomoći zemlji da prevaziđe svoje nacionalne i međunarodne izazove", ukazao je on.

Harstet je rekao da izbori "označavaju važan korak u nastojanju Ukrajine da uskladi demokratski izborni proces sa međunarodnim obavezama".

Kako je istakao, jučerašnji izbori su pokazali "poštovanje prema osnovnim (ljudskim) slobodama", prenose agencije.

Zvaničnik OEBS-a je naveo da je bilo "mnogo pozitivnih aspekata, kao što je nezavisan i efikasan rad Centralne izborne komisije". On je dodao da je glasanje i brojanje glasova bilo transparentno, da je izborna kampanja bila "vidljiva" i da je pružila mogućnost učesnicima da se "nadmeću", ali je naglasio da je bilo i slučajeva zastrašivanja i prijetnji kandidatima.
"Izbori su pružili biračima stvarnu mogućnost da glasaju i iskazano je poštovanje za osnovne slobode", stoji u OEBS-ovom preliminarnom izvještaju koji je Harstet predstavio.

Takođe je ocijenjeno da je slika u medijima bila "raznovrsna", ali je zvaničnik OEBS-a ukazao na slučajeve u kojima je "autonomija medija i nezavisno izvještavanje narušeno političkim ili ekonomskim interesima, dok su u izvještajima pojedinih privatnih medija prednjačile predrasude“.

Posmatrači OEBS-a navode da novi parlament treba da obezbijedi usvajanje ključnih reformi, dok, kako ističu, sve nepravilnosti treba da budu ispravljene u skladu sa vladavinom prava i kroz demokratske institucije.

OEBS je naveo i da je bilo nekoliko izolovanih incidenata na dan glasanja, a da je danima uoči izbora bilo i slučajeva zastrašivanja i uništavanja imovine pojedinih partija.

Šef delegacije Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope Kristofer Koup izjavio je da su Ukrajinci izabrali novu Vrhovnu radu, koja će po sastavu biti drugačija od prethodne.
“Oni su time pokazali da žele da vide da se njihovi problemi rješavaju. Vrhovna rada sada mora brzo da usvoji reforme sa kojima se kasni“, rekao je Koup i dodao da su PS SE i Venecijanska komisija spremne da pruže pomoć ukrajinskim vlastima u tom pogledu.

Prema preliminarnim rezultatima, na vanrednim parlamentarnim izborima u Ukrajini ubjedljivo vode proevropske stranke. U blagom vođstvu je Narodni front premijera Arsenija Јacenjuka koji je osvojio 21,71 odsto glasova, a odmah iza njega je Blok predsjednika Pjotra Porošenka sa osvojenih 21, 62 odsto glasova.

Rusija će priznati rezultate ukrajinskih izbora

Rusija će priznati rezultate ukrajinskih parlamentarnih izbora, rekao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov i dodao da se nada da će Ukrajina formirati konstruktivnu vladu i raditi na ublažavanju tenzija u zemlji i poboljšanju odnosa s Moskvom.
"Kad se sve uzme u obzir, ovi izbori su održani, iako ne na cijeloj teritoriji Ukrajine. Mislim da ćemo priznati izbore, jer je za nas veoma važno da Ukrajina konačno dobije rukovodstvo koje se neće boriti među sobom i koje neće vući Ukrajinu ka Zapadu ili ka Istoku, već će rješavati stvarne probleme s kojima se zemlja suočava", rekao je Lavrov, prenosi RIA Novosti.

Lavrov je za agenciju Tass, rekao i da se nada da će nova ukrajinska vlada biti konstruktivna i da će raditi na ublažavanju tenzija u zemlji i poboljšanju odnosa s Moskvom.

Šef ruske diplomatije rekao je i da Moskva vjeruje da su parlamentarni izbori u Ukrajini, održani u nedjelju, važeći, uprkos brojnim kršenjima pravila.
"Da stavimo na stranu brojne nepravilnosti tokom pripreme izbora i metode prinude primenjivane na više kandidata, kao i mjere da se druge političke snage uklone iz političkog procesa i učestvovanja na izborima. Izbori su ipak održani", zaključio je Lavrov.

Lavrov je dodao i da se Rusija nada da će nova ukrajinska vlada započeti nacionalni dijalog u skladu sa sporazumom iz Minska.
"Pretpostavljamo da će vlada takođe uzeti u obzir svoje obaveze iz sporazuma iz Minska, kao što je pokretanje nacionalnog dijaloga koji će uključiti sve regione i političke snage u zemlji da sprovedu ustavne reforme, što je davno obećala, ali još nije počela", zaključio je Lavrov.

Rusko Ministarstvo inostranih poslova saopštilo je da je održavanje parlamentarnih izbora u Ukrajini pružilo šansu za uspostavljanje mira na istoku, ali da bi veliki broj "nacionalista" u parlamentu mogao da potkopa taj proces, javile su RIA Novosti.