latinica  ћирилица
27/10/2014 |  16:33 | Autor: TANЈUG

Nikolić ne ide u Belgiju zbog isticanja simbola Kosova

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić neće sutra učestvovati na komemorativnom skupu u Belgiji povodom 100. godišnjice Prvog svjetskog rata, iako je bilo planirano, zbog toga što će na svečanosti biti istaknuti simboli samoproglašenog Kosova.

"Iako je bilo u planu da predsjednik Republike učestvuje na tom skupu i oda poštu vojnicima zemalja pobjednica u Prvom svjetskom ratu, predsjednik neće otputovati u Belgiju. Razlog je obavještenje koje je dobijeno od organizatora da će na svečanosti biti istaknuti simboli samoproglašene Republike Kosovo", saopštila je Pres služba predsjednika Srbije.

Komemorativni skup održava se u Njuportu i Ipru.

U saopštenju se podsjeća da je Nikolić prisustvovao obilježavanju stogodišnjice Prvog svjetskog rata u Liježu 4. avgusta.

Tom prilikom na ceremoniji su istaknuta obilježja svih pobjednica u Prvom svjetskom ratu, a nisu bila obilježja samoproglašene Republike Kosovo.

Štaviše, ta manjina nije imala ulogu u Prvom svjetskom ratu, koja bi je svrstala u red pobjednika i izjednačila njen tretman sa Srbijom. "Isticanje obilježja samoproglašene Republike Kosovo je za Srbiju neprihvatljivo, te predsjednik ne može da učestvuje u sutrašnjoj ceremoniji", navedeno je u saopštenju.