latinica  ћирилица
27/10/2014 |  18:44 | Autor: SRNA

Priština: Osuda napada na novinara

Građanska inicijativa "Srpska" osudila je jutrošnji napad na novinara televizije "Klan" u Prištini Miljota Hašimju, ističući da je to najdirektniji atak na javnu riječ, slobodu medija i slobodno izražavanje.

- Manjinske zajednice na Kosovu odlično znaju kako je kad se slobode ograničavaju ili još gore ugrožavaju, kakvi god da su motivi za to - navodi GI "Srpska".

Ovaj, kao i niz drugih incidenata koji su se desili u prethodnom periodu na Kosovu, direktna su posljedica institucionalnog vakuuma koji je nastao usljed neformiranja institucija na Kosovu, smatraju u "Srpskoj".

Šef Misije OEBS-a na Kosovu Žan-Klod Šlumberger osudio je pokušaj ubistva novinara TV stanice "Klan", naglašavajući da novinari treba da budu slobodni i bezbjedni da bi radili svoj posao. On je pozvao pravosudni sistem da radi na ovom slučaju i da što prije pokrene postupak protiv počinioca.

Novinar Hašimja izboden je jutros na radnom mjestu, a osumnjičeni za napad je uhapšen, rečeno je u Kosovskoj policijskoj službi. Navedeno je da je Hašimja napadnut na radnom mjestu i da teže povrijeđen. Povrijeđeni je prebačen u prištinski Univerzitetski klinički centar gdje se poslije ukazane ljekarske pomoći uspješno oporavlja.