latinica  ћирилица
27/10/2014 |  19:57 | Autor: AFP

Kameron: Nema para za EU, uzalud prijetnje

Premijer Velike Britanije Dejvid Kameron odbacio je danas zahtjev Evropske unije da uplati dodatnih 2,1 milijardu evra u zajednički budžet, uprkos upozorenju Brisela da se London suočava sa kaznom ukoliko novac ne uplati do 1. decembra.

"Britanija nikome neće uplatiti dvije milijarde evra 1. decembra i odbacujemo nalog da izvršimo takvu uplatu. Borićemo se sa tim na sve raspoložive načine", rekao je Kameron u parlamentu u Londonu.

"Obim zahtjevanih sredstava i tajming zahtjeva nisu prihvatljivi. To je novac britanskih poreskih obveznika, a ne neki kusur", rekao je premijer.

Evropski komesar za budžet i finansijsko programiranje Јacek Dominik izjavio je da će Britanija u zakonskom roku morati da uplati dodatnih 2,1 miljardu evra u budžet EU.

"Zakon kaže da moraju da plate", rekao je komesar u Briselu, i dodao, da je iznenađen ljutnjom Britanaca na račun koji im je ispostavljen prošlog petka.

Dominik je isključio mogućnost da se o ovoj sumi ponovo pregovara, navodeći da će u slučaju da Britanija  ne uplati sredstva na vrijeme protiv nje biti pokrenut odgovarajući postupak. Komesar nije želio da precizira kakve bi konkretne posljedice Britanija mogla da snosi ako ne plati, rekavši da će o tome odlučivati predsjednik Komisije i Savjet EU.