latinica  ћирилица
27/10/2014 |  22:58 | Autor: RTRS

Protest Semberaca zbog podjele vaučera

Oko 300 mještana poplavljenih sela Brodac, Batković, Velino Selo, Ostojićevo, Trnjaci i Balatun protestovalo je večeras zbog, kako su naveli, zloupotreba u podjeli humanitarne pomoći i vaučera Fonda solidarnosti za obnovu Republike Srpske.

Ove optužbe su uputili na račun gradske uprave koja je organizovala popis štete i podjelu pomoći. Niko od pozvanih iz gradske uprave nije prisustvovao skupu. 

Nezadovoljstvo radom gradske uprave zbog podjele humanitarne pomoći mještanima stradalim u majskim poplavama u Semberiji traje već mjesecima, ali je kulminiralo nakon posljednje podjele, 11. oktobra. To je natjeralo oko 300 ljudi da se večeras okupe u Brocu. Stigli su i iz okolnih sela Balatun, Trnjaci, Ostojićevo, Velino Selo, ali su vrata Doma kulture, gdje je skup trebao da bude održan, bila zaključana.

Nezadovoljni građani pozvali su na protestni skup predstavnike i lokalne i republičke vlasti, ali se iz gradske uprave niko nije pojavio.

Miroslav Milovanović, savjetnik predsjednice Vlade RS, rekao je da će nadležne institucije Republike Srpske sigurno raditi svoj posao i da će ovu situaciju razriješiti.

Okupljeni su od nadležnih organa zatražili da se sprovede istraga zbog rada komisija za popis štete i distribucije humanitarne pomoći. Krivične prijave, kako najavljuju, pripremaju protiv odgovornih iz gradske vlasti u Bijeljini, u prvom redu protiv Milorada Sofrenića, načelnika za finansije i povjerenika za podjelu humanitarne pomoći.

Sofrenić odbacuje optužbe i kaže da se dokumentacija u vezi s popisanom štetom može provjeriti.

U CЈB Bijeljina saopšteno nam je da učesnici današnjeg skupa nisu podnijeli nijednu prijavu. Bijeljinsko Okružno tužilaštvo vodi istragu zbog zloupotreba vaučera Fonda solidarnosti.