latinica  ћирилица
28/10/2014 |  09:58 | Autor: TANЈUG

Beograd: Počela Međunarodna konferencija o ekonomskim politikama

U Beogradu je danas počela Međunarodna konferencija o socijalnim posljedicama ekonomskih politika na Zapadnom Balkanu.

Cilj konferencije jeste da razmotri pravac u kojem idu ekonomske politike u Srbiji, na Zapadnom Balkanu i u Evropskoj uniji, kao i da podrži dijalog o adekvatnim politikama za socijalno-ekonomski razvoj, najavili su organizatori skupa.
 Ova konferencija će pružiti priliku za susret predstavnika ministarstava, socijalnih partnera, stručnjaka, analitičara i predstavnika akademske zajednice iz Srbije, EU i regiona Zapadnog Balkana.
 Međunarodni skup otvorio je ambasador Švedske u Srbiji Krister Asp i direktor kancelarije Fondacije Fridrih Ebert u Beogradu, Hajnc Albert Hutmaher.
 Važnim pitanjima usklađivanja tekućih reformi sa stvaranjem uslova za zapošljavanje i dobrobit stanovništva baviće se odabrani panelisti među kojima su i Ole Ludvigson, poslanik Evropskog parlamenta i član delegacije u parlamentarnom Odboru za stabilizaciju i pridruživanje Srbije EU, potpredsjednica Vlade Hrvatske Milanka Opačić, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović, predsjednik Unije poslodavaca Nebojša Atanacković, poslanici iz BiH i drugi.
 Organizatori konferencije ukazali su da su, bez značajnih daljih poboljšanja u upravljanju javnim sektorom, ukupnoj investicionoj klimi i na tržištu rada, male šanse za brz ekonomski oporavak i rast u regionu Zapadnog Balkana.
 Treba, međutim, obratiti pažnju ne samo na stope, već i na kvalitet rasta, na način na koji se on ostvaruje, kao i na to ko će imati koristi od rasta i kako stvoriti povoljne uslove za ljude, posebno siromašne i marginalizovane, poručili su organizatori uoči današnje konferencije.