latinica  ћирилица
28/10/2014 |  12:48 | Autor: SRNA

Špirić: Budžet je stabilan

Ministar finansija i trezora BiH Nikola Špirić izjavio je danas da je budžet institucija BiH stabilan i da će sve budžetske obaveze biti ispoštovane sa 31. decembrom.
 - Foto: SRNA
Foto: SRNA

Špirić je rekao da ne zna za odluku Međunarodnog monetarnog fonda prema kojoj MMF ne želi da pregovara sa vlastima u BiH koje su sada u tehničkom mandatu.

"MMF sigurno čeka konstituisanje novih vlasti, što je normalno i razumljivo", rekao je Špirić novinarima povodom izjave guvernera Centralne banke BiH, Kemala Kozarića, da je upitno izvršenje obaveza budžeta institucija BiH bez sredstava MMF-a, a koji ne želi da pregovara sa vlastima u tehničkom mandatu.

Špirić je istakao da za nivo BiH ta sredstva nisu potrebna, već da sredstva MMF-a odlaze tamo gdje je socijalna i razvojna komponenta, a to su entitetski budžeti.

On je naveo da BiH nema klasičnu centralnu banku, već da je Centralna banka BiH "klasična mjenjačnica", podsjetivši i da BiH nema sve poluge monetarnog suvereniteta.

"Kada nema monetarnog suvereniteta, onda se teško može govoriti o ekonomskim politikama, a ekonomske politike u BiH su dugo bile politike dovijanja, a ne klasične ekonomske politike", rekao je Špirić.