latinica  ћирилица
28/10/2014 |  15:22 | Autor: SRNA

Organizacija porodica nestalih: Apel Savjetu ministara

Republička organizacija porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila zatražila je danas da Savjet ministara BiH pod hitno donese odluku o preuzimanju od Međunarodne komisije za nestala lica osnivačke uloge u Institutu za nestala lica BiH.
Sarajevo: Predstavnici  organizacija porodica nestalih - Foto: SRNA
Sarajevo: Predstavnici organizacija porodica nestalihFoto: SRNA

Organizacija je uputila otvoreno pismo Savjetu ministara BiH i ICMP, kao osnivačima Instituta, u kojem zahtijeva i da Ministarstvo pravde BiH ispita zakonitost rada Instituta i da provjeri legalnost svih dosadašnjih odluka i drugih unutrašnjih akata Instituta.

U pismu se zahtijeva i redukovanje finansiranja Instituta za nestala lica BiH, osim za ekshumacije i identifikacije, sve dok u Institutu ne budu uspostavljeni ustavni principi i zakonitost u radu.

Republička organizacija porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila podsjeća da je ranije upozorila Savjet ministara BiH da će, ukoliko radna grupa za izmjenu Sporazuma o osnivanju Instituta do 30. avgusta ove godine, kada se obilježava Međunarodni dan nestalih, ne završi ovaj posao, preduzeti sve legalne i legitimne radnje o tom pitanju.

"U najkraćem roku podnijećemo krivične prijave protiv osnivača Instituta za nestala lica BiH", ističe ova organizacija.

Oni su optužili Savjet ministara BiH i ICMP da su kao osnivači Instituta za nestala lica BiH odgovorni za ovakvo stanje u Institutu.

"Upozoravamo na gotovo haotične unutrašnje odnose u Institutu i podsjećamo da je u većini upravljačke strukture Instituta mandat davno istekao, te da pojedinci već pet do šest godina ostaju na istim pozicijama kao vršioci dužnosti", ističe se u pismu.

Iz Organizacije navode da je proces traženja nestalih iz Republike Srpske u potpunom zastoju, čime se očigledno krši Zakon o nestalim licima BiH koji strogo zabranjuje diskriminaciju po nacionalnom ili bilo kom drugom osnovu.

"Zaposleni srpske nacionalnosti u Institutu za nestala lica BiH žrtve su diskriminacije, nema verifikovanja centralne evidencije nestalih, odluke u Institutu se donose bez konsenzusa, prisutna je komercijalizacija i politizacija u radu Instituta, te problem netransparentnosti u trošenju novca za čuvanje tijela za šta sumnjamo da je riječ o pranju novca", naglašava se u pismu.

Potpisnici navode da je u radu Instituta prisutna samovolja predsjedavajućeg Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH Amora Mašovića, za koga ističu da je nezakonito preuzeo funkciju šefa Sektora ekshumacije i identifikacije, osim postojeće za koju mu je istekao mandat prije nekoliko godina.