latinica  ћирилица
28/10/2014 |  15:37 | Autor: RTRS

Više od polovine poslanika prvi put u NSRS

Na osnovu utvrđenih rezultata opštih izbora, Centralna izborna komisija BiH objavila je i imena poslanika koji su dobili mandat u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Na izborima za narodne poslanike bilo je prijavljeno oko 1.400 kandidata. Dodajmo tome da je na listama za kompenzacione mandate bilo još 370 kandidata. Mjesta ima za samo 83.

Ko su pojedinci koji su osvojili skupštinske fotelje?

Više od polovine novoizabranih poslanika su nova lica koja će prvi put sjesti u poslaničke klupe. Sa novim snagama prednjači najveća parlamentarna stranka - SNSD. U naredne četiri godine gledaćemo i tridesetak poslanika koji su uspjeli da obnove mandat, ali i nekoliko već poznatih povratnika u Parlament Srpske. 

Apsolutni pobjednik je Igor Radojičić sa osvojenih 25.790 glasova. Među 29 poslanika SNSD koji su se izborili za direktan mandat sa više od 10.000 glasova su i aktuelni ministri zdravlja i finansija Dragan Bogdanić i Zoran Tegeltija. Pet članova SNSD dobilo je kompenzacione mandate među kojima i biviši gradonačelnik Banjaluke Dragoljub Davidović.
Od novoizabranih poslanika SDS najviše su, čini se, glasali Semberci, pa je tako i Zlatko Maksimović u vrhu liste sa skoro 15.000 glasova. Novo lice je i Sonja Karadžić Јovičić koja u Parlament Srpske ulazi sa kompenzacionim madatom kao i koalicioni partneri SDS – penzioner Ilija Stevančević i radikal Milanko Mihajlica.

Birači DNS najviše vjeruju predsjedniku ove stranke Marku Paviću koji je osvojio skoro 12.000 glasova, uglavnom, Prijedorčana. Klub DNS-NS-SRS imaće osam poslanika. Stranku Nova Srspka u Parlamentu će predstavljati Adam Šukalo i Goran Đorđić.

U novi saziv Parlamenta, PDP ulazi sa sedam poslnika - Slaviša Mirković iz Bijeljine osvojio je oko 3.000 glasova više od partijskih kolega u Trebinju i Banjaluci. Zbog teriotorijalne zastupljenosti socijalisti su se izborili za četiri kompenzaciona mandata i jedan direktan. Klub NDP, osim Dragana Čavića i Krste Јandrića, činiće i Zdravko Krsmanović i Vojin Mitrović. Četiri poslanika SDA i jedan HSP predstavljaće koaliciju Domovina. 

Predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić izrazio je danas očekivanje da će novi saziv Parlamenta biti konstituisan u drugoj polovini novembra, te da bi, u skladu sa postojećim procedurama, nova vlada RS mogla biti izabrana do Nove godine.